Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Lespakket ‘Weet wat je eet’ nu ook voor het vso

Goed nieuws voor vso-leerlingen! Het lespakket 'Weet wat je eet' van het Voedingscentrum is uitgebreid met zes nieuwe lessen voor het voortgezet speciaal onderwijs. Deze lessen zijn ontwikkeld om beter aan te sluiten bij de behoeften van deze doelgroep: met visuele elementen, minder tekst en een goede afwisseling tussen theorie en praktijk.

Rotterdamse kinderen eten meer groente door gezonde schoollunch

Een gezonde schoollunch kan positief bijdragen aan de gezondheid van Rotterdamse kinderen. Animo hiervoor is er bij kinderen, ouders en basisscholen. Maar er zijn nog hindernissen te nemen. Dat is de voorlopige conclusie van het onderzoek dat Erasmus MC uitvoerde in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit op NOT 2025

Het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit staat van 21 tot en met 25 januari met een stand op de Nationale Onderwijstentoonstelling in Jaarbeurs Utrecht. De stand is te vinden in hal 12 en heeft nummer A071.

Tiende editie onderwijsconferentie Met Alle Respect!

Woensdag 9 april 2025 is de tiende editie van de onderwijsconferentie Met Alle Respect! De conferentie is een initiatief van Stichting School & Veiligheid met ondersteuning van het ministerie van OCW. Net als de vorige twee edities is dit een volledig hybride event.

Meerjarenplan Gezonde School 2025-2028: Doen wat werkt

Gezonde School wil dat op alle scholen aandacht wordt besteed aan gezond leven, leren en ontwikkelen. Om kinderen en jongeren gezond en veerkrachtig te laten opgroeien, is het belangrijk dat alle leerlingen en studenten structureel en schoolbreed leren over een gezonde leefstijl. Dit is het hoofddoel in het nieuwe Meerjarenplan 2025-2028 ‘Doen wat werkt’ van Gezonde School.

Pilot Starttrommels in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom is een pilot gestart met de Starttrommel, een nieuwe interventie voor vierjarigen die naar de basisschool gaan. Wanneer kinderen 3 jaar en 7 maanden oud zijn en het consultatiebureau bezoeken, ontvangen ouders/verzorgers een starttrommel. Deze trommel bevat waardevolle informatie voor een gezonde start op de basisschool, zoals tips voor een gezonde pauzehap en lunchtrommel. Ook zit er een begeleidende brief in met een QR-code die verwijst naar de brochure ‘Trommel zonder Rommel’.

Alles weten over olie en vet? Vraag dan een gastles aan!

Scholen kunnen een gratis gastles over olie en vet aanvragen, waarin leerlingen aan de slag gaan met het maken van margarine en een leuke quiz doen.

Gezamenlijk initiatief gelanceerd voor minder alcoholgebruik bij lhbtiq+-jongeren

Veel lhbtiq+-jongeren drinken meer alcohol dan hun heteroseksuele cis-gender leeftijdsgenoten. Daardoor lopen zij een verhoogd risico op kanker en andere mentale en fysieke problemen. Om het gesprek over alcohol in deze groep te openen, lanceert KWF Kankerbestrijding een project met COC, het Trimbos-instituut en Rutgers. Met als doel: een gezondere leefstijl stimuleren. KWF-directeur Dorine Manson: “We maken ons echt zorgen.”

Nederlands Congres Schoolaanwezigheid 2025 zoekt bijdragen

Elke leerling verdient een positieve, waardevolle onderwijservaring. Schoolaanwezigheid is daarvoor een basis. Daarom organiseren Ingrado, het Nederlands Jeugdinstituut en het Steunpunt Passend Onderwijs op 25 en 26 september 2025 het Nederlands Congres Schoolaanwezigheid. De organisatie zoekt nog sessieleiders met prikkelende bijdragen die nieuwe inzichten bieden, samenwerking bevorderen en concrete acties stimuleren.

Programma bekend van Kick-Off Charge Your Brainzzz 3.0

Het programma is bekend van de Kick-Off van Charge Your Brainzzz 3.0. De bijeenkomst van 15.00 tot 17.00, die ook online gevolgd kan worden, vindt offline plaats bij de Vrije Universiteit Amsterdam. De sessie is bestemd voor professionals op het gebied van gezondheid, onderwijs en jeugd.

Scholen positief over stimuleringsregeling Lekker naar buiten!

Scholen hebben veel belangstelling voor de stimuleringsregeling Lekker naar buiten! van Jong Leren Eten. Dat blijkt uit de evaluatie van de vijfde ronde van het RIVM. De belangrijkste reden om mee te doen, is dat scholen zo aandacht kunnen schenken aan voeding/natuur.

Nieuwe campagne Sense leidt jongeren naar betrouwbare info over anticonceptie, hormonen en condoomgebruik 

Om jongeren te wijzen op betrouwbare informatie over seksualiteit, anticonceptie en soa-preventie, heeft Sense.info onlangs een nieuwe campagne gelanceerd. Sense.info is een platform waar jongeren antwoorden krijgen op al hun vragen. De campagne is ontwikkeld door expertisecentra Rutgers en Soa Aids Nederland en mogelijk gemaakt met financiering van het ministerie van VWS. 

Vergroening van schoolpleinen en het inzetten van voedseleducatie op basisscholen: is dit te combineren?

Steeds meer scholen geven voedseleducatie of vergroenen hun schoolplein. Een studie van Louis Bolk Instituut, in samenwerking met Jong Leren Eten, IVN en JOGG, onderzocht hoe basisscholen denken over de combinatie van voedingseducatie en vergroening van het schoolplein, bijvoorbeeld door het aanleggen van een moestuin. Succesvolle implementatie blijkt afhankelijk van visie, draagvlak en integratie in het curriculum.

Kan een sociale media-verbod ook een tegengesteld effect hebben?

In Australië is een verbod op socialemediagebruik voor kinderen onder de 16 inmiddels een feit. In Europa wordt er door een aantal landen met interesse naar vergelijkbare maatregelen gekeken. En ook in Nederland gaan stemmen op voor een socialemediaverbod voor jonge gebruikers. Geert van der Veen van Netwerk Mediawijsheid beschrijft de situatie en laat experts aan het woord.

Met Akkerbouw Avonturen leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt

Het project Akkerbouw Avonturen brengt basisschoolleerlingen dichter bij de akker en laat hen zien hoe voedsel groeit, van grond tot mond. Met professioneel lesmateriaal en educatieve bedrijfsbezoeken worden kinderen bewust gemaakt van duurzaam geproduceerd voedsel en de belangrijke rol die de akkerbouwsector hierin speelt.