Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Rode Kruis: middelbare scholieren willen meer EHBO op hun school

Het aantal leerlingen dat EHBO-kennis heeft, is niet voldoende. Dat concludeert het Rode Kruis uit onderzoek. Een derde van de huidige middelbare scholieren geeft aan enige EHBO-kennis te hebben. Dat moet beter, vinden ook de scholieren. Zij willen meer EHBO-les op hun school. Het Rode Kruis steunt dat.

Jeugdeducatiefonds en Rode Kruis ‘blij en opgelucht’ over voortzetting schoolmaaltijden

In de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag staat dat het Programma Schoolmaaltijden doorgaat. Hoewel nog niet bekend is welk bedrag het kabinet Schoof heeft gereserveerd, noemen Jeugdeducatiefonds en Rode Kruis het ‘fantastisch nieuws’.

Een trommel zonder rommel voor leerlingen van de Don Boscoschool

Leerlingen van de Don Boscoschool in Dordrecht schitteren vanaf dit schooljaar in de landelijke ‘Trommel zonder Rommel’-campagne. Op woensdag 28 augustus overhandigde wethouder Marc Merx de nieuwe brochure aan de directeur van de school en aan de leerlingen die zijn gefotografeerd voor de campagne.

350.000 kinderen laten met tekeningen zien: ga door met schoolmaaltijden

Een mozaïek van kindertekeningen die samen een bord met eten vormen, siert vandaag (donderdag 29 augustus 2024) de achterkant van het Algemeen Dagblad. In de paginagrote advertentie roepen 350.000 kinderen de politiek op om door te gaan met schoolmaaltijden. De tijd dringt om te voorkomen dat kinderen straks met honger in de klas zitten.

Verkiezing Sportiefste School van Nederland wordt ‘Beweegrijke School Award’

Vanaf schooljaar 2024-2025 gaat de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’ verder onder de naam ‘Beweegrijke School Award’. Een titel waarin ‘bewegen’ centraal staat sluit beter aan bij waar de KVLO voor staat (Goed Leren Bewegen) en daarnaast wil de KVLO vooral ook scholen ophalen die ‘in beweging zijn’. Aanmelden voor de vernieuwde award kan vanaf 2 september tot 1 november 2024. De uitreiking is op 19 maart 2025 in Zwolle.

De Gouden Weken op school

In de eerste delen van het land zijn de scholen alweer begonnen. Deze eerste weken aan het begin van het schooljaar worden de Gouden Weken genoemd. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming en fijne sfeer. School & Veiligheid geeft informatie en tips voor de Gouden Weken.

Bijna alle scholen positief over EU-Schoolfruit

In het schooljaar 2023-2024 hebben 2.897 schoolvestigingen deelgenomen aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Na afloop van de 20 weken gratis fruit en groente is het programma geëvalueerd door Right Marktonderzoek. 2.124 scholen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Hoe maak je armoedebeleid op school?

Alle scholen hebben in meer of mindere mate te maken met kinderen die opgroeien in armoede. Het is belangrijk om als school rekening te houden met deze kinderen. Dat doe je door armoede te signaleren en bespreekbaar te maken en door ouders naar de juiste hulp door te verwijzen. Daarvoor heb je schoolbeleid nodig. Wat moet je daarin opnemen? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rij.

Lespakket gezonde leefstijl

Onderzoekers en zorgprofessionals van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht ontwikkelden samen met kinderen, experts en leerkrachten een lespakket over gezondheidsvoorlichting voor kinderen met en zonder een fysieke beperking. Uit studies blijkt dat een grote groep kinderen onvoldoende beweegt en problemen heeft met voeding en slaap. Het lespakket gaat dieper in op deze thema’s.

Verslag Symposium Bouwen aan gezonde gewoontes

Vrijdag 28 juni hebben 86 deelnemers het symposium ‘Bouwen aan gezonde gewoontes. Hoe doe je dit bij kinderen met een beperking?’ van Special Heroes bezocht. De groep deelnemers bestond uit m.n. paramedici, revalidatieartsen, docenten in het speciaal onderwijs en onderzoekers. Hieronder kunt u alle presentaties en informatie terugvinden.

Wat moet de school doen tegen pesten?

Wat moet de school doen tegen pesten? Als jouw kind gepest wordt mag je van de school verwachten dat zij actie ondernemen. Wat kun je als ouder verwachten? Aan welke regels moet de school voldoen? En is een pestprotocol verplicht? Ouders & Onderwijs zet het op een rijtje.

Haal met IVN Natuureducatie meer uit je groene schoolplein

Heb je een groen schoolplein of mooi stukje natuur in de buurt, maar mis je kennis, kunde of materiaal om hier ook optimaal gebruik van te maken? Het IVN Natuureducatiefonds kan je daarbij helpen! Vraag tot 2 oktober maximaal €2.000,- aan via het Cultuurfonds.

Richtlijn Radicalisering gereed

Onderwijsprofessionals en andere jeugdprofessionals ervaren knelpunten bij de preventie en aanpak van radicalisering bij jongeren. Dit was aanleiding voor de ontwikkeling van de richtlijn Radicalisering. Na een ontwikkelproces van 2,5 jaar is de richtlijn nu gereed. De publicatie van de richtlijn is begin september. De focus van de richtlijn ligt op ‘zorgwekkende radicalisering die kan leiden tot extremistisch geweld’. Aan de hand van uitgangsvragen geeft de richtlijn aanbevelingen aan jeugdprofessionals voor het signaleren en aanpakken van radicalisering bij jongeren.

Leerplankader voeding

Wil je leermiddelen over voeding gaan ontwikkelen? Het SLO-leerplankader Voeding biedt handvatten om voedseleducatie structureel te behandelen tijdens de verschillende leeftijdsfases van een kind. Ook is het Voedingscentrum beschikbaar voor vragen.

Digitaal afstandsonderwijs: een webinar voor ouders

Als je kind niet of niet volledig naar school kan gaan door bijvoorbeeld lichamelijke of psychische oorzaken, kan digitaal afstandsonderwijs een oplossing zijn. In het webinar 'Digitaal afstandsonderwijs' hoor je alles over deze vorm van onderwijs en kun je al je vragen kwijt.