Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Samen op school veilig carnaval vieren

Carnaval komt eraan, misschien vier je dat wel bij jou op school. Hoe zorg je ervoor dat carnaval voor alle leerlingen een leuke ervaring is, waarbij iedereen elkaars grenzen respecteert? Om een veilige en fijne sfeer te creëren, is het belangrijk om als school duidelijke afspraken te maken en gedragsregels op te stellen. Stichting School & Veiligheid geeft tips hoe je daarmee aan de slag gaat.

Week van de Liefde

Deze week – 10 tot en met 14 februari – is het de Week van de Liefde. Tijdens deze week – een initiatief van Rutgers – geven middelbare scholen en het mbo lessen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Gendi, een initiatief van Stichting School & Veiligheid, biedt je tips om tijdens deze week veilig les te geven en te praten over seksualiteit – waaronder ook gender – en seksuele diversiteit – in de klas.

Gezond Kindcentrum in Beweging in Maastricht uitgebreid naar voortgezet onderwijs

Het programma Gezond Kindcentrum in Beweging, gericht op hogere beweegdeelname en gezonde voeding op Maastrichtse scholen, breidt uit naar het voortgezet onderwijs onder de noemer Gezond VO in Beweging. Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs sluit aan bij de samenwerking. Het programma start op drie Maastrichtse scholen: VMBO Maastricht, Terra Nigra en Novo-college. De scholen krijgen een beweeg- en voedingsconsulent en werken met een opmaat gemaakt (activiteiten)programma aan het verder stimuleren van een gezond en vitaal klimaat.

Meer groene schoolpleinen nodig tegen pestgedrag

Uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat het aantal meldingen van pesten en fysiek geweld in het onderwijs weer is toegenomen. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs neemt het aantal treiterijen flink toe en dat geldt ook voor de ernst van de incidenten. Om dit een halt toe te roepen, pleit IVN Natuureducatie al jaren voor meer groene schoolpleinen. Op een grijs, betegeld plein zijn bewezen meer ruzies en opstootjes dan op een groen plein, waar doorgaans een betere sfeer hangt.

Week van de Liefde

Tussen 10 en 14 februari is het de Week van de Liefde. Deze week is een kans voor scholen (vo, vso en mbo) om extra aandacht te besteden aan het thema seksuele en relationele vorming. Organisatoren Rutgers, Soa Aids Nederland en de GGD’en bieden in en rond deze week handvatten aan scholen over hoe ze dit op een goede manier kunnen doen.

Steeds meer pesten met psychisch en fysiek geweld in po en vo

In het po en vo is het aantal gevallen van pesten met psychisch en fysiek geweld toegenomen. Dat constateert de Inspectie van het Onderwijs.

PO-Raad zoekt leden voor klankbordgroep Gezonde Leefstijl

Ben je schoolbestuurder, schoolleider of gezonde leefstijlcoördinator en heb je affiniteit met het bevorderen van een gezonde leefstijl in het primair onderwijs? Sluit je aan bij de klankbordgroep Gezonde Leefstijl! In de klankbordgroep denk je mee over beleids- en sectorontwikkeling rond de gezonde leefstijl van kinderen, én krijg je een kijkje in de keuken bij scholen die daar al volop mee aan de slag zijn. Aanmelden moet vóór 19 februari. Op 4 maart is de eerste bijeenkomst.

Aantal gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt of ondersteunt, daalt verder

Steeds minder gemeenten bieden schoolzwemmen. In 2020 ondersteunde bijna een derde van de gemeenten schoolzwemmen, vier jaar later is dat percentage onder een kwart gedaald (23 procent). Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlandse gemeenten.

Voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

Ruim 60 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein. De voucher biedt scholen een steuntje in de rug om hun groene schoolplein te realiseren. Ook in 2025 stelt IVN weer vouchers beschikbaar voor scholen om te vergroenen. De inschrijving is open en sluit op zondag 9 maart 2025.

Win een Waterles en het boek Erop of eronder voor jouw klas!

Het waterbeheer in Flevoland is van groot belang om droge voeten te houden in de polder. Om daar extra aandacht aan te besteden, kunnen scholen zich tot en met 28 februari bij IVN Flevoland aanmelden om een gratis Waterles te winnen.

Handreiking Visie en beleid Gezonde relaties & seksualiteit in het voortgezet onderwijs verschenen

Het is essentieel dat scholen een schoolbrede visie hebben op sociale veiligheid. En dat relationele & seksuele vorming en aandacht voor seksuele integriteit hier structureel onderdeel van zijn. Daarom hebben Stichting School & Veiligheid, Rutgers en Soa Aids Nederland de Handreiking Visie en beleid Gezonde relaties & seksualiteit in het voortgezet onderwijs uitgebracht.

SchoolpleinenCheck – voor gemeenten

Wil je als gemeente aan de slag met het speelser én groener maken van schoolpleinen? De SchoolpleinenCheck van IVN helpt je op weg! In vijf stappen, met elk drie tot vijf stellingen, neemt de check gemeeenten mee door de ervaringen van andere gemeenten en biedt de check gemeenten advies op maat. Zo krijgen gemeenten inzicht in wat er nodig is om succesvolle en toekomstbestendige schoolpleinen te realiseren. Gemeenten ontvangen hun score en het advies van IVN na het voltooien van de check per mail.

Risicovol spelen is gezond

Ouders vinden het spannend, wanneer kinderen zonder toezicht buitenspelen en risico’s nemen. Canadese en Noorse onderzoekers, die een uitgebreide studie uitvoerden, benadrukken in het gerenommeerde tijdschrift Nature echter de voordelen van risicovol spelen voor kinderen. De uitkomsten zijn ook voor onderwijsprofessionals interessant.

Vijf tips om pesten te voorkomen

In samenwerking met wetenschappers brengt Stichting School & Veiligheid in januari 2025 de publicatie ‘Werken aan een positieve sfeer in de klas – vijf tips om pesten te voorkomen’ uit. Hierin staan vijf wetenschappelijk onderbouwde, praktische tips waarmee de leraar direct aan de slag kan om een harmonieuze omgeving te creëren.

Blijvende zorgen over mentale gezondheid jongvolwassenen ondanks lichte verbetering

Slechts de helft van de jongvolwassenen beoordeelt de eigen mentale gezondheid als goed. De mentale gezondheid van deze groep behoeft dus nog steeds aandacht. Wel lijkt er in vergelijking met 2022 een lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid, zoals bij eenzaamheid en geluk. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder ruim 135.000 16- tot en met 25-jarigen in Nederland.