Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Beweegvriendelijke schoolomgeving

Fietsersbond en Wandelnet bundelen hun krachten. Samen met JOGG en Kenniscentrum Sport & Bewegen werken ze aan een beweegvriendelijke schoolomgeving. JOGG-regisseurs, buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers, scholen en betrokkenen die hiermee bezig zijn vinden op de website beweegvriendelijkeschoolomgeving.nl alles wat ze nodig hebben: handige tools, inspirerende succesverhalen en uitgebreide informatie. Daarmee zetten ze samen snel de eerste stappen richting een veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving.

Meer aandacht voor gezond eten en drinken bij kinderen nodig

Bij kinderen zien we dat ze na hun 4e verjaardag steeds minder gezond gaan eten. Tieners eten en drinken zelfs het minst gezond vergeleken met alle andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt opnieuw uit twee recente onderzoeken. Het Voedingscentrum stelt daarom de vraag hoe we de gezonde start kunnen vasthouden.

RIVM geeft Nationaal Schoolontbijt ‘Goed Beschreven’ erkenning’

Het Nationaal Schoolontbijt heeft van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de erkenning ‘Goed Beschreven’ ontvangen. Deze erkenning benadrukt de kwaliteit en toegankelijkheid van het initiatief, dat zich inzet voor het bevorderen van gezonde ontbijtgewoonten onder basisschoolkinderen. De onafhankelijke beoordeling door praktijkbeoordelaars uit verschillende gezondheidsorganisaties onderstreept het belang van de interventie en de bijdrage aan de gezondheid van jonge kinderen.

Leerlingen mijden vieze en gehorige school-wc’s

De helft van de leerlingen van basisscholen en middelbare scholen poept (bijna) nooit op school-wc’s. Ze houden hun behoefte liever op, omdat ze de wc’s te vies vinden of de nodige privacy missen. Bijna de helft van de scholieren heeft klachten als gevolg van dat ‘ophoudgedrag’ (43%). Voor één op de zes van die leerlingen zijn de klachten zo ernstig dat ze een dokter moeten bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Webinar ‘Laat me niet los’ voor onderwijsprofessionals over kindermishandeling

Op maandag 18 november begint de Week tegen Kindermishandeling. Onderwijsprofessionals spelen een belangrijke rol in het herkennen en ondersteunen van kinderen in een onveilige thuissituatie. Zij kunnen contact maken en in contact blijven met het kind. Maar hoe doe je dit in de praktijk? Het webinar ‘Laat me niet los’ op 20 november gaat hier dieper op in en is bedoeld voor onderwijsprofessionals in het basisonderwijs en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

CBS de Lichtboei in Groningse Oostwold organiseerde Food Festival voor haar leerlingen

Op bezoek bij een educatieboerderij, gastles rond een gezonde lunch, een bezoek aan de markt: de leerlingen van Christelijke Basisschool de Lichtboei in het Groningse Oostwold maakten op allerlei manieren kennis met gezond eten. Als afsluiting van deze thematische weken, werd er een Food Festival georganiseerd. Enkele ouders hielpen de leerkrachten met de organisatie hiervan. Wat werd er allemaal gedaan en hoe verliep dit achter de schermen? Jong Leren Eten zet het op een rijtje.

Ontwerp een origineel biodiversiteitsspel over de Waddenzee

Het Werelderfgoedcentrum (WEC) wordt dé nieuwe plek om de Wadden mee te maken, gevestigd in de haven van Lauwersoog. Daar komen allerlei soorten bezoekers, van jong tot oud. In de interactieve beleving (tentoonstelling) in het gebouw kunnen de bezoekers zichzelf de vraag stellen welke relatie zij hebben met de Wadden en kunnen ze zien hoe zeehonden tijdelijk worden opgevangen. Het WEC daagt in de Challenge WEC middelbare scholieren uit een ontwerp voor een biodiversiteitspel te maken waarin/-op/-mee tenminste 54 organismen zijn afgebeeld die in de Waddenzee leven of voor(bij)komen.

Week van de Mediawijsheid

Van 8 tot en met 15 november 2024 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. De themaweek staat de komende drie jaar in het teken van de digitale balans. In 2024 is het hoofdthema: gezond schermgebruik.

Infographic beweegadvies 0-4 jarigen vernieuwd: meer praktische tips

Werk jij met jonge kinderen en ben je benieuwd hoeveel beweging ze nodig hebben voor een goede gezondheid? De infographic van Kenniscentrum Sport & Bewegen met het beweegadvies voor 0-4 jarigen helpt je op weg. Deze infographic is onlangs vernieuwd en sluit nu beter aan op de wensen vanuit de praktijk. Wat er veranderd is, lees je in dit bericht.

Veel mbo-studenten roken, vapen of doen het allebei

Hoe staat het met het middelengebruik van mbo-studenten? Nog steeds roken veel mbo-studenten en onder hen wordt steeds méér gevapet. Bijna een kwart van de mbo-studenten die dagelijks vapen rookt ook dagelijks. Het lachgasgebruik is de afgelopen jaren verder afgenomen en het gebruik van 3-MMC en 4MMC toegenomen. Ook gebruikt 1 op de 16 mbo-studenten slaap- of kalmeringsmiddelen zonder doktersvoorschrift. Dit blijkt uit de Mbo-Middelenmonitor van het Trimbos-instituut, die in 2023 voor de vijfde keer is uitgevoerd.

Aanmelden Duurzame Docent Verkiezing 2025

Aanmelden voor de Duurzame Docent Verkiezing 2025 is vanaf nu mogelijk. De verkiezing is mogelijk gemaakt door de Coöperatie Leren voor Morgen, Teachers for Climate, NADO, Youth for Climate, Studenten voor Morgen, Meesters met Dromen, Duurzame PABO en SME.

Gezonde lunch en bewegen op school verbetert rekenprestaties van kinderen

Schoolkinderen presteren vooral bij het rekenen beter als ze op school gezond lunchen en gevarieerd bewegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op basis van data uit het Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) project. Tijdens dat project werden twee keer per jaar lees- en rekentoetsen afgenomen. Nadat de wetenschappers eerder al aantoonden dat GBT inderdaad zeer positieve effecten heeft op de gezondheid en het gedrag van kinderen, is er nu ook gekeken naar de invloed op de schoolprestaties van kinderen. Met name op het vlak van rekenen zien de onderzoekers de resultaten gedurende vier jaar blijvend verbeteren.

Schooltuinonderwijs voor vijftien basisscholen Schouwen-Duiveland

Wat je kunt bereiken als je samenwerkt en je goed voorbereidt laat het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland zien. Aankomend seizoen krijgen maar liefst vijftien basisscholen daar schooltuinonderwijs. Janneke Donkers van NME Schouwen-Duiveland (NME SD) ziet haar grote droom uitkomen. Janneke vertelt erover in een interview met Alliantie Schooltuinen.

Aftrap Schoolkantine Challenge voor leerlingen vo in Flevoland, Overijssel en Gelderland

Jong Leren Eten organiseert voor de 4e keer de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Flevoland, Overijssel en Gelderland worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken.

10 handige kookvideo’s voor koken op school

Smaaklessen en het Voedingscentrum willen het jou als leerkracht graag makkelijk maken, daarom hebben ze 10 handige kookvideo's gemaakt. Kok Maryam laat stap voor stap zien hoe jij en je leerlingen een feestelijke traktatie of lekker lunchgerecht maken.