Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Vijf tips voor bewegend klassenmanagement

Ben jij ook zo blij als jouw peutergroep of kleutergroep lekker aan het spelen is? Ik betrap mezelf erop dat ik dan echt even diep ademhaal en een slok thee neem. Een heerlijk moment om even van te genieten. Als je bewegend gaat leren met peuters en kleuters, vraagt het wel iets anders van jouw klassenmanagement om deze enthousiastelingen ‘bij de les’ te houden. En dan nog de muziek erbij. Benieuwd naar de aanpak? Ik deel mijn vijf gouden tips met je, want het werkt ook met 800 professionals op een congres.

Oefen de schoolroute nu!

De schoolvakanties staan op het punt van beginnen. Bestemmingen zijn uitgezocht en miljoenen landgenoten trekken er in juli weer op uit. Naar het buitenland of in Nederland. De lange zomervakantie is niet direct een periode waarin je al denkt aan het nieuwe schooljaar. Het biedt echter wel een uitstekende gelegenheid voor ouders om met hun kinderen de schoolroute te voet of op de fiets te verkennen en te oefenen.

Verdrinkingen in Nederland: kinderen risicogroep, ongevallen vaak in en om het huis

Een kwart van de mensen die naar aanleiding van een verdrinking in het ziekenhuis zijn opgenomen, is 0 t/m 4 jaar. Kinderen van één of twee jaar zijn hierin oververtegenwoordigd. Verdrinkingen bij kinderen van 0 t/m 4 jaar vinden met name plaats in en om huis (bad of tuin). Kinderen van 5 t/m 9 jaar verdrinken vaak naar aanleiding van een sportgerelateerde activiteit, met name als gevolg van zwemmen in een zwembad.

Gezonde Leefstijl Op School heeft nu ook eigen webshop

De website www.gezondeleefstijlopschool.nl heeft nu ook een webshop. De webshop heeft vier thema’s: Sport & Bewegen, Voeding, Welbevinden en Cursussen & Events.

Groenola wint Food Innovation Bachelor’s Award 2019

Met het ontbijtproduct ‘Groenola’ heeft de Hanzehogeschool Groningen de Food Innovation Bachelor’s Award 2019 van het Voedingscentrum gewonnen. De prijs werd uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag.

Inspiratiedag Studenten Alcohol, Drugs en Tabak

Op woensdag 13 november 2019 organiseert het Trimbos-instituut voor de vierde keer de jaarlijkse Inspiratiedag Studenten Alcohol, Drugs en Tabak. Op deze dag is er aandacht voor alcohol, drugs en tabak tijdens de studententijd.

Vijfheerenlanden wil vakleerkrachten LO op alle basisscholen

De Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden werkt aan een voorstel om op basis van cofinanciering op alle basisscholen in de gemeente vakleerkrachten lichamelijk onderwijs aan te stellen. Op deze manier wil de gemeente gezonde leefstijl bij de basis aanpakken. Bovendien wil de gemeente inzetten op kwalitatief goed en voldoende bewegingsonderwijs.

17e editie Olympic Moves The School Final

In en om Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem is de zeventiende editie afgewerkt van de Olympic Moves The School Final. Tijdens OMTSF streden 6.000 middelbare scholieren om het nationaal kampioenschap voor scholen in verschillende sporten. Aan het einde van de dag waren alle winnaars van de nationale schoolsportcompetitie 2018-2019 bekend.

Alle investeringen in sport en bewegen leveren maatschappelijke meerwaarde op

Alle investeringen in sport en bewegen leveren maatschappelijke meerwaarde op. Dat wijst onderzoek van Rebel en Mulier Instituut uit, uitgevoerd in opdracht van het Kenniscentrum Sport. Het onderzoek werd gelanceerd tijdens de VSG werkconferentie.

Vrijwel alle basisscholen waarderen het EU-Schoolfruitprogramma

Zo goed als alle scholen (98%) zijn (heel) positief over het EU-Schoolfruitprogramma. Dat blijkt uit de evaluatie over het schooljaar 2018-2019. In dat schooljaar deden bijna 3.000 basisscholen mee aan het programma. Tussen 2 en 13 september kunnen scholen zich inschrijven voor de editie van 2019-2020.

Apeldoornse basisscholen doen mee aan Obstakelrun

Groep 6-leerlingen van vier Apeldoornse basisscholen hebben deze week meegedaan aan de Obstakelrun van Jantje Beton. De Obstakelrun is een activiteit om met elkaar in beweging te komen en daagt kinderen uit tot avontuurlijk, educatief en prikkelend buitenspelen.

House of Esports biedt gamers fysieke locatie

Rotterdam heeft sinds vorige week het House of Esports. Het betreft een fysieke locatie in de wijk Feijenoord waar gamers bij elkaar kunnen komen en kunnen trainen, toernooien kunnen spelen en waar de sport zich kan ontwikkelen.

Rapporten, publicaties en filmpjes voortaan te downloaden

Regelmatig treft in de nieuwsberichten van Gezonde Leefstijl Op School interessante rapporten, publicaties en filmpjes aan. De redactie heeft deze nu voor u verzameld op een aparte landingspagina, waar ze per thema gerangschikt zijn.

Sportdeelname jeugd opmerkelijk constant over lange periode

Smartphones en tablets worden vaak gezien als bedreiging voor de sportdeelname van de jeugd. Vergelijking van sportdeelnamecijfers uit 2003 met die uit 2017 door het Mulier Instituut laat echter zien dat de sportdeelname bij de jeugd constant is gebleven.

Biodiversiteit waterleven in slootjes lijkt af te nemen

De biodiversiteit van het waterleven in slootjes lijkt af te nemen. Daar waar die vorig jaar nog bijna ruim voldoende was (6,9) wijzen de voorlopige resultaten van het Citizens Science Slootjesonderzoek ditmaal op een score net boven de 6. Het Slootjesonderzoek werd gehouden tijdens de zesde editie van de Slootjesdagen, die van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni plaatsvonden.