Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Week tegen Kindermishandeling

Van 18 tot en met 24 november is het de Week tegen Kindermishandeling. Het onderwijs heeft daarbij een belangrijke taak om slachtoffers eerder en beter in beeld te brengen van Veilig Thuis. Maar hoe kunnen onderwijsprofessionals in het basis- en voortgezet onderwijs kindermishandeling signaleren en aanpakken? De brochure ‘Kindermishandeling zien en samen aanpakken’ informeert professionals over het gebruik van de meldcode en de ‘Handleiding teamleergesprek’ kan helpen om hierover samen in gesprek te gaan en van elkaar te leren.

Nieuwe jongerencampagne tegen stereotiepe normen

Stereotiepe normen dragen nog te vaak bij aan fysiek, seksueel en online geweld. Daarom lanceren Rutgers en Atria de nieuwe driejarige publiekscampagne ‘Generatie Ja.. en?’. In de campagne rekenen jongeren tussen de 17 en 23 jaar af met stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit én met grensoverschrijdend gedrag.

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Den Haag

Groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag mag zich de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. De klas streed samen met duizenden klassen om de felbegeerde titel tijdens de negende editie van MediaMasters: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8.

Scholencampagne ‘4vuurwerkveilig’ gestart

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Daarmee ook het afsteken van vuurwerk, wat bij onze traditie tijdens de jaarwisseling hoort. Tijdens de jaarwisseling ontstaan er door vuurwerk veel ernstige letsels in korte tijd. Om kinderen bewust te maken van de gevaren van vuurwerk en veilig gedrag te stimuleren, biedt VeiligheidNL sinds 2015 het gratis lespakket 4vuurwerkveilig aan. Het lespakket voor groep 7-8 van de basisschool is dit jaar geoptimaliseerd en vanaf nu gratis aan te vragen via www.4vuurwerkveilig.nl.

Twee derde van de kinderen voldoet niet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid

Bijna alle kinderen in Nederland verlaten de basisschool met minimaal zwemdiploma A en vijf op de zes kinderen behalen het B-diploma. Het C-diploma, dat door de Nationale Raad Zwemveiligheid is vastgesteld als de Nationale Norm Zwemveiligheid, wordt door veel minder kinderen behaald: slechts een derde van de kinderen heeft op 11-jarige leeftijd het C-diploma.

Forse verschillen binnen VMBO in aandacht voor gymles

Uit de 1-meting lichamelijke opvoeding en sport in het voortgezet onderwijs (2018) kwam naar voren dat het aantal lesuren op veel scholen voor VMBO GL/TL significant lager is dan de richtlijn die het ministerie van OCW hanteert. 56 procent van deze scholen voldoet niet aan deze richtlijn. In een nadere analyse van de onderzoeksgegevens van het Mulier Instituut blijkt dat er binnen het VMBO flinke verschillen zijn in aandacht voor de gymles.

Nieuwe buitenlesideeën gezocht voor online database

Geef jij wel eens buitenles en heb je lessen die je wel wilt delen met andere leerkrachten? Word dan onderdeel van het Buitenles-ontwikkelteam en help Jantje Beton en IVN de verzameling buitenlessen nog groter te maken. Dit schooljaar start Team Nationale Buitenlesdag een digitale database op waar allerlei buitenlessen beschikbaar komen.

Maak een Koningsmatch

Op vrijdag 17 april 2020 vindt de achtste editie van de Koningsspelen plaats. Wil je als school hulp bij de organisatie van de Koningsspelen 2020? Misschien kan een sportvereniging of sportaanbieder bij je in de buurt helpen.

Gelukskoffer lanceert Gelukswijzer voor groep 8

Geeft je basisschool al lessen in geluk? Met Gelukskoffer – (een sociaal emotionele methode voor groep 1 t/m 8) – werk je in zeven lessen aan de persoonlijke ontwikkeling en de eigen invloed op het geluk van je leerlingen. Het resultaat is een positiever zelfbeeld en een sterk verbeterde sociale veiligheid in de klas. Gelukskoffer is een van de Gezonde School-activiteiten voor het primair onderwijs binnen het thema Welbevinden.

Strijd om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ barst los

Van 8 tot en met 15 november is er voor de tiende keer de Week van de Mediawijsheid. In dezelfde week vindt ook de negende editie van MediaMasters plaats: een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Meer dan 200.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om in de klas én thuis de game te spelen en zo de wereld van mediawijsheid te ontdekken. De klas die de meeste punten scoort, mag zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen.

Valuascollege uit Venlo wint Inspiratieprijs Gezonde School 2019

Het Valuascollege uit Venlo heeft tijdens de Dag van de Gezonde School op 31 oktober 2019 de Inspiratieprijs Gezonde School 2019 gewonnen. De prijs is voor de school die het meest inspirerende idee heeft om te werken aan een gezonde leefstijl op school. De Gouden Tip van het Valuascollege is gericht op extra aandacht voor mentaal welbevinden van de leerlingen via positieve psychologie, mindfulness en yoga.

Verslag Studiereis Gezonde School IJsland

Van 22 tot en met 27 september vond de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. Deelnemers gingen op zoek naar het geheim van het succes van de IJslandse aanpak. Inmiddels is er een verslag beschikbaar over de reis, geschreven door Goof Buijs en Tilly de Jong. Hieronder de samenvatting.

Bijna een op de tien meisjes heeft weleens geen geld voor maandverband of tampons

Bijna negen procent van meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar in Nederland geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons en meer dan de helft geeft aan menstruatieproducten te duur te vinden. Ruim negen procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of tampon moeten vragen, omdat ze daar zelf te weinig geld voor had. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Bloedserieus’ van ontwikkelingsorganisatie Plan International.

Nationaal Schoolontbijt start in Het Koninklijk Concertgebouw

Groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren heeft maandagochtend met een ontbijt in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw de aftrap gegeven van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt heeft als thema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’.

Symposium ‘Slaap in de eerste lijn’

Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren gezond opgroeien is een gezonde leefstijl van groot belang. En daar hoort ook goed slapen bij. Als je alles daarover te weten wilt komen, kun je terecht bij het symposium ‘Slaap in de eerste lijn’, dat op 17 april 2021 plaatsvindt in InnStyle in Maarssen.