Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Vijfde Kraanwaterdag voor de eerste keer landelijk georganiseerd

Woensdag 25 september vond voor de vijfde maal de Kraanwaterdag plaats. Voor de eerste maal was het landelijk georganiseerd. De aftrap vond plaats op Basisschool De Diamant Het Rooster in Apeldoorn in aanwezigheid van onder meer staatssecretaris Paul Blokhuis.

Autovrije schoolstraat in Den Haag primeur voor Nederland

De gemeente Den Haag heeft bij wijze van proef van woensdag 18 tot en met vrijdag 27 september de Abeelstraat bij de Christelijke Montessorischool ‘De Abeel’ tijdens haal- en brengtijden met een hek afgesloten voor inkomend gemotoriseerd verkeer. De gemeente Den Haag zal deze proef evalueren en op basis hiervan overwegen de proef verder uit te breiden.

Tweedaagse kennissessie Gezonde Basisschool van de Toekomst

Is het mogelijk een schoolprogramma op te zetten dat enerzijds aantrekkelijk is voor kinderen en anderzijds veel invloed kan hebben in de maatschappij? Een tweedaagse kennissessie bij de Gezonde Basisschool van de Toekomst, 6 en 7 november in Landgraaf, laat zien dat het mogelijk is.

Win Buitenlesbundel met deelname aan behoefteonderzoek Gezond Schoolplein

Jantje Beton en IVN willen graag weten wat jouw houding is ten aanzien van een Gezond Schoolplein en hoe zij scholen zouden kunnen ondersteunen om ook een Gezond Schoolplein te realiseren. De antwoorden op deze vragen gebruiken zij om in 2020 het beschikbare ondersteuningsaanbod voor scholen op jullie wensen aan te passen. Onder de deelnemers aan het onderzoek verloot Jantje Beton 2 verzamelmappen met 31 buitenlessen.

KVLO en NOC*NSF zoeken Sportiefste VO- en VSO-school van Nederland

Werk jij op de sportiefste VO-school of VSO-school van Nederland? Schrijf je school dan nu in voor de verkiezing van de ‘Sportiefste VO-school en VSO-school van Nederland 2020’. De KVLO gaat samen met NOC*NSF op zoek naar de school met de beste aanpak voor bewegen en sport ter bevordering van een actieve leefstijl. De winnaars worden op 15 april 2020 bekend gemaakt op de Sportcampus in Den Haag.

“Het vertrekpunt is de jongere”

Van zondag 22 tot en met vrijdag 27 september vindt de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. In de aanloop ernaartoe krijgt u elke week woensdag informatie over de reis. In de laatste aflevering voor het vertrek een gesprek met een van de deelnemers: Petra de Graaff, ondersteuningscoördinator binnen het Rythovius College in Eersel. De school doet mee met de pilot van het IJslandse preventiemodel.

Zeven dingen die elke ouder in PO en VO moet weten

Hoe ben je een betrokken ouder als je kind op basis- en voortgezet onderwijs zit? Het e-book van expert ouderbetrokkenheid Peter de Vries geeft zeven handreikingen over wat je als ouder kunt doen voor je schoolgaande kind. Het boek is gratis te downloaden.

Lespakket met poolbiljart maakt wiskundelessen leuker

Bijna alle scholieren (96%) die vorig jaar gebruik hebben gemaakt van het lespakket ‘Wiskunde aan de pooltafel’ vinden dat het lespakket de wiskundelessen leuker heeft gemaakt. Ongeveer twee derde van de scholieren is van mening dat het lespakket, onderdeel van het project SmartPool van biljartbond KNBB, de wiskundelessen makkelijker of begrijpelijker heeft gemaakt.

Podcast over Specialisten Sportieve en Gezonde School

Onlangs studeerden de eerste Specialisten Sportieve en Gezonde School (SSGS) af. Deze post-HBO opleiding werd opgezet door Monique van Ark, Landelijke projectleider PABO’s ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ bij Hogeschool Leiden. In een podcast van Meesterwerk vertelt ze er alles over. In dezelfde podcast komt ook Daan Wassens aan het woord, een van de SSGS-afgestudeerden.

Startbijeenkomst Studiereis Gezonde School IJsland

Bij het Trimbos Instituut in Utrecht vond woensdag 11 september een drukbezochte startersbijeenkomst plaats van de Studiereis Gezonde School IJsland, die duurt van 22 tot en met 27 september. Aanwezig waren onder meer mensen vanuit het onderwijs, GGD’en Gezonde School, Voedingscentrum, NJI, KVLO, VO-raad en het Trimbos Instituut.

De Kindertelefoon in de klas

De Kindertelefoon bestaat dit jaar 40 jaar. Kinderen van 8 tot en met 18 jaar kunnen er terecht met uiteenlopende vragen. Wat misschien nog niet iedereen weet is dat de Kindertelefoon ook bij jou in de klas kan komen, zowel bij het PO als bij het VO.

Behoefteonderzoek Gezond Schoolplein

Jantje Beton en IVN willen graag weten wat jouw houding is ten aanzien van een Gezond Schoolplein en hoe zij scholen zouden kunnen ondersteunen om ook een Gezond Schoolplein te realiseren. De antwoorden op deze vragen gebruiken zij om in 2020 het beschikbare ondersteuningsaanbod voor scholen op jullie wensen aan te passen.

#Kutvoorlichting vroeg aandacht voor meer voorlichting op school

De afgelopen week is er vanaf maandag 2 tot en met vrijdag 6 september speciaal aandacht geweest voor de noodzaak voor goede seksuele voorlichting op scholen. Vanuit 3FM werd ism Brandpunt de actie #Kutvoorlichting georganiseerd. Want… jongeren beoordelen seksuele voorlichting slechts met een 5,8! Ze missen vooral informatie over prettige en gewenste seks en over hoe je je wensen en grenzen aangeeft. En daar hebben ze gelijk in.

Lesmethode voor nieuwkomerskinderen op basisschool

Een vluchtelingenkind in de klas heeft extra ondersteuning nodig. Wereldreizigers richt zich op hun sociaal-emotionele ontwikkeling en hun verbondenheid met klasgenootjes. De lesmethode kan gebruikt worden op zowel reguliere basisscholen als op scholen speciaal voor nieuwkomersleerlingen. Om kennis te maken, biedt Wereldreizigers een gratis proefpakket dat je meteen kunt inzetten.

Zeven afkicktips voor je smartphone

Veel jongeren vinden dat ze te veel op hun smartphone zitten, bleek onlangs uit onderzoek van de Volkskrant en I & O Research. Maar hoe leer je die slechte gewoonte af? Catherine Price, wetenschapsjournaliste en auteur van ‘How to break up with your phone’ gaf op de techconferentie The Next Web zeven tips. En die zijn niet alleen voor jongeren handig…