Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Beter toezicht speeltoestellen na tragisch ongeval in indoor-speelhal in 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na het tragische en fatale ongeval eind 2015 met een vierjarig jongetje in een indoor-speelhal het interventiebeleid aangescherpt en een aantal verbeteracties uitgevoerd. De ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (VWS) hebben het onderzoeksrapport van het inspectieproces van de NVWA naar aanleiding van het ongeval in indoor-speelhal ‘Happy Days’ in Grootebroek en de reactie van de NVWA naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aandacht voor voeding en bewegen op basisscholen werpt zijn vruchten af

Aandacht voor voeding en bewegen op basisscholen werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie na twee jaar van acht scholen (2 Voeding-Beweegscholen, twee Beweegscholen en 4 Controlescholen) in Zuid-Limburg. De scholen nemen deel aan de Gezonde Basisschool van de Toekomst, een onderzoeksproject van Maastricht University. Aan het onderzoek deden 1676 kinderen mee.

Inschrijving voor de Nationale Buitenlesdag 2019 geopend

Dinsdag 2 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Aan dit initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie doen dit jaar al 1284 scholen mee. Scholen die zich aanmelden ontvangen in maart de gratis digitale Buitenlesbundel met de leukste lessen.

App meldcode kindermishandeling al ruim 6.200 keer gedownload

Sinds de lancering een maand geleden, is de app van de meldcode kindermishandeling voor kinderopvang al meer dan 6.200 keer gedownload. Dat is boven verwachting en uiteraard heel goed nieuws maar het doel is nog niet bereikt.

Plezier in bewegen voor ieder kind

Plezier in bewegen is belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de sport- en beweegdeelname nu, maar ook voor op de langere termijn. Maar niet alle kinderen leren moeiteloos lopen, zwemmen, gooien of vangen. Ze doen er langer over om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Daarom is er nu het Leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind.

Universiteit Maastricht zoekt scholen voor onderzoek naar middelengebruik

De Universiteit Maastricht werkt in samenwerking met het RIVM en onderzoeksinstituut IVO aan wetenschappelijk onderzoek naar middelengebruik en ander risicogedrag onder Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren. Voor dit RADAR-onderzoek (Roken, Alcohol, Drugs en Ander Risicogedrag) zijn zij op zoek naar middelbare scholen die aan het onderzoek willen deelnemen. Tot nu toe doen er 9 scholen met in totaal ongeveer 2.600 leerlingen mee aan het onderzoek. Het streven is dat ongeveer 4.000 leerlingen deelnemen aan het onderzoek.

Week van de Lentekriebels komt er weer aan!

Van 18 tot en met 22 maart vindt de Week van de Lentekriebels plaats. Deze week is bestemd voor het (speciaal) basisonderwijs. Dit jaar is het thema van de Week ‘Ik wil het graag weten - heb je me alles al verteld?’. Aan de week die 12 jaar geleden begon met 24 scholen doen inmiddels 2500 scholen mee.

Sensorisch pad in Canadese school helpt kinderen fysiek en op leergebied

De Roland School in het plattelandsdorpje Roland in de Canadese provincie Manitoba heeft sinds november in de gang een sensorisch pad, waarbij kinderen allerlei activiteiten kunnen doen. Dat varieert van stampen, springen en huppelen tot hurken, squatten en push-ups doen.

Op de schouders van reuzen

Hoe zorg je dat je het werkgeheugen van leerlingen niet overbelast? En hoe laat je nieuwe kennis goed landen? Het boek ‘Op de schouders van reuzen’ van hoogleraar en onderwijs blogger Paul Kirschner, Luce Claessens en Steven Raaijmakers geeft leraren uit het primair onderwijs inzichten uit de cognitieve psychologie.

‘Hulptroepen uit de natuur’ laat groep 4, 5 en 6 natuur echt beleven

De natuur echt beleven. Dat is het uitgangspunt van het educatieprogramma ‘Hulptroepen uit de natuur’ met zeven afwisselende activiteiten voor leerlingen van groep 4, 5 en 6. Het programma is ontwikkeld door Koppert Biological Systems, een bedrijf dat nuttige insecten kweekt voor de tuinbouw, in samenwerking met Naturalis ter ere van het 50-jarig jubileum van KBS.

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

De jeugdarts is grotendeels bekend bij ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs. Twee derde van de ouders weet dat hun kind een jeugdarts heeft. Sommige ouders weten ook wie dat is, maar de meeste ouders niet. Uit de peiling blijkt ook dat zo’n 60% van de ouders weet hoe ze de jeugdarts kunnen bereiken, of weten waar ze dat op kunnen zoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders uit het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs. Een vragenlijst werd ingevuld door 283 ouders met een kind op de basisschool.

BOinK introduceert nieuwe website over kindermishandeling voor onderwijs en kinderopvang

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heeft in het kader van de Beweging tegen Kindermishandeling een nieuwe website ontwikkeld voor professionals uit het onderwijs en in de kinderopvang. Op deze site vinden leraren, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers, gastouders en andere professionals uit de twee branches betrouwbare informatie over dit onderwerp, gebundeld en overzichtelijk bij elkaar.

Het Voedingscentrum introduceert de Eetwissel

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Er is geen instant oplossing. Het zit ‘m in je gewoontes. Die pas je niet 1-2-3 aan. Want grote veranderingen hou je moeilijker vol. Daarom introduceert het Voedingscentrum de Eetwissel. Uitgangspunt is om kleine eetwissels te maken binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.

Voedingscentrum, JOGG en Foodwatch willen verbod verkoop ongezond voedsel dichtbij school

Het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Foodwatch willen dat binnen een schaal van een kilometer rond middelbare scholen geen ongezond voedsel mag worden verkocht. De VO-raad, die de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, steunt de oproep. Dat meldt het AD.

Hartje Winter brengt buitenspelen en natuureducatie samen

Kinderopvang Humanitas en IVN Natuureducatie organiseren samen voor het eerst een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten, genaamd Hartje Winter. Kinderen kunnen deelnemen op honderden opvanglocaties door het hele land. Juist in de koudste periode van het jaar, als veel kinderen binnen blijven, van 7 januari tot en met 8 februari 2019. In Hartje Winter komen buitenspelen en natuureducatie samen.