Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Maxx app motiveert om te minderen met alcohol

‘Dry January’ (ook bekend als: IkPas) is voorbij. De maand waarin velen de uitdaging zijn aangegaan om geen alcohol te drinken. Voor iedereen die deze nieuwe levensstijl wil vasthouden of een extra steuntje in de rug nodig heeft om geen of minder alcohol te drinken is er de gratis Maxx app.

Expertisecentrum kinderopvang van start

Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang (EPKK) is zijn startfase ingegaan. Het idee voor het expertisecentrum is ontstaan uit een behoefte van professionals in de kinderopvang om de positie van de sector in het maatschappelijke debat te versterken. Dat meldt het vakblad KinderopvangTotaal.

TreNoMat zet volgende stap in akoestische ruimtescheiding

Niets is zo vervelend als sporten of lesgeven in een sporthal waar het geluid van elke stuiterende bal tien keer terugkaatst. NOC*NSF heeft daarom de ruimteakoestiek waar een sporthal aan moet voldoen vastgelegd in een norm. Daarbij ligt de nadruk op het absorberen van geluid, maar minder op geluidisolatie. Zeker op het moment dat een sporthal met een flexibele scheidingswand wordt opgedeeld, kan isolatie een grote factor zijn in het krijgen van de juiste akoestiek. TreNoMat heeftdaar nu met de TripleComfort scheidingswand een innovatieve oplossing op gevonden.

Vijf milestones voor The Daily Mile

The Daily Mile – 15 minuten per dag hardlopen op school – is op scholen in binnen- en buitenland een begrip. Maar hoe houd je het gedurende het hele schooljaar aantrekkelijk. Daarvoor bedachten The Daily Mile en Jongeren Op Gezond Gewicht de vijf milestones.

Rookvrije school wordt verplicht vanaf 1 augustus 2020

Een gezonde school komt een stap dichterbij. Vanaf 1 augustus 2020 is het namelijk bij wet verboden om in of om de school te roken. Maar wat doet de school van uw kinderen? Is die goed voorbereid? Ouders & Onderwijs – informatiepunt voor ouders en gesprekspartner voor overheid en onderwijssector – zette het op een rij.

MBO-studenten testen goede voornemens met TestJeLeefstijl.nl

Meer bewegen, stoppen met roken, een maand lang geen alcohol… Als je je houdt aan al deze goede voornemens, gaat het dan ook echt beter met je? MBO-studenten krijgen hier zelf inzicht in, door gebruik te maken van het digitale platform TestJeLeefstijl.nl. Hierop vinden zij diverse zelftests, die helpen bij het beter grip krijgen – en houden! – op de eigen gezondheid. Dit schooljaar maakten al 13.000 studenten hier gebruik van.

‘Stromen, fixen en rela’

Gezonde School-adviseur Emma de Goeje met als specialisme Relaties en seksualiteit is altijd blij als een school voor ‘haar thema’ kiest. Dan mag ze de docenten een training Lang Leve de Liefde geven en helpt ze hen ook de andere pijlers van de Gezonde School op orde te krijgen. Het Mediacollege in Amsterdam is een school die hiervoor koos. Emma de Goeje interviewde docent Annemarie en zorgcoördinator Rixt.

Vijftiende Week van de Lentekriebels

Van 16 tot en met 20 maart 2020 vindt de vijftiende editie plaats van de Week van de Lentekriebels plaats. Het thema dit jaar is: ‘Seksuele vorming geven is een feestje!’. De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.

Informatie voor leerling met psychische problemen

Veel leerkrachten hebben in de klas te maken met een leerling die psychische problemen heeft. Vijf procent van de kinderen heeft namelijk serieuze psychische problemen. Drie procent is daarvoor in behandeling bij een psycholoog, orthopedagoog of kinderpsychiater. Goed onderbouwde kennis daarover is belangrijk voor scholen.

Nieuwe ronde Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2020 -202

Van maandag 9 maart t/m maandag 20 april 2020 kunnen scholen zich inschrijven voor het Ondersteuningsaanbod Gezonde School. Het Ondersteuningsaanbod geeft een school een steuntje in de rug om te werken aan Gezonde School.

Meisjes vaker dan jongens last van online stalken of laster

5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 naar eigen zeggen wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140 duizend jongeren. Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens (7,1 procent tegen 3,6 procent). Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit.

Kleine Beweegsubsidie voor professionals

Bewegen voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar is belangrijk. Daarbij is het essentieel dat (groot)ouders en/of verzorgers erbij worden betrokken. Professionals van organisaties die dat willen stimuleren kunnen vanaf 1 februari 2020 een aanvraag doen op de Kleine Beweegsubsidie, één van de projecten uit de Kleine Beweegagenda, een initiatief van het Ministerie van VWS, Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Mulier Instituut.

Nieuwe JGZ Richtlijn: Motorische ontwikkeling

De nieuwe JGZ Richtlijn: Motorische ontwikkeling is gepubliceerd. De richtlijn biedt kennis en praktische handvatten voor professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) over monitoring, preventie, signalering, advisering en verwijzing bij motorische ontwikkelingsproblemen. Ook geeft de richtlijn handvatten over hoe samen te werken met aanpalende beroepsgroepen en scholen rondom motorische ontwikkeling.

Het doorbreken van machogedrag met LEFgozers

Veel jongens strugglen in de puberteit met mannelijkheid. Ze willen cool zijn om erbij te horen en respect te krijgen van vrienden. Maar ze voelen ook eenzaam of onbegrepen, als ze hun gevoelens niet kunnen tonen en zichzelf niet kunnen zijn.

Alles over eten voor kinderen van 9 tot 13 jaar

Eten doe je elke dag. Maar wat wéét je eigenlijk over eten? Het Voedingscentrum verzamelde informatie over hoe je gezond, lekker, duurzaam en afwisselend eet. Maar ook hoe je met verleidingen om kunt gaan, hoe je fit blijft en wat een gezond gewicht is. Verder vind je superlekkere traktatierecepten en tips voor een geweldige spreekbeurt over voeding. Alles is gericht op kinderen van 9 tot en met 13 jaar.