Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt anti-pestprogramma voor VO

De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt en test de komende jaren (2019-2021) een preventief programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten in het voortgezet onderwijs. Het programma zet in op positieve groepsvorming en het stimuleren van sociale vaardigheden en de sociaalemotionele ontwikkeling van jongeren. De nadruk van het programma ligt op de groep als geheel.

Voorkom Voedselverspilling: jong geleerd, voor altijd geïnspireerd

Op woensdagmiddag 9 oktober vindt in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem de landelijke themamiddag Jong Leren Eten 2019 plaats. Vanuit de insteek ‘jong geleerd, voor altijd geïnspireerd’ willen de deelnemende partijen voedselverspilling vanuit de gezondheid- en netwerkwereld onder de aandacht brengen.

Poetsbus erkend als Gezonde School-activiteit

Bij het thema Voeding (PO) van Gezonde School staat ook een goede mondgezondheid centraal. Als school kun je hier verschillende Gezonde School-activiteiten voor inzetten. Sinds kort is ook de Poetsbus officieel erkend als Gezonde School-activiteit.

Geslaagde masterclasses 'Van weerstand naar motivatie'

Hoe om te gaan met weerstand op de werkvloer en/of binnen je organisatie rond werken aan gezonde leefstijl? Dat leerden 30 coaches Gezonde Kinderopvang tijdens de twee masterclasses ‘Van weerstand naar motivatie’.

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen! Bewegen heeft een positief effect op kinderen van 0 tot 5 jaar. Dat blijkt uit het literatuuronderzoek wat Amsterdam UMC in opdracht van Kenniscentrum Sport heeft uitgevoerd.

Gebruikers geven drugsalarm-app Red Alert 4 sterren

De Red Alert app waarmee het Trimbos-instituut gebruikers waarschuwt voor gevaarlijke of vervuilde drugs, is verder verbeterd. De app, die in drie jaar tijd 67.000 keer werd gedownload, werd tot nu toe beoordeeld met gemiddeld 4 sterren.

The Daily Mile: briljant in zijn eenvoud?

Eenvoudig te organiseren en niet duur, dat is in feite de clou van het succes van The Daily Mile: gewoon een kwartiertje rennen onder schooltijd. In Nederland hebben honderden scholen zich binnen drie jaar verbonden aan het in Schotland ontstane concept, wereldwijd doen al bijna 9.000 scholen mee. Simpel? Een tijdelijke hype? Dankzij de tijdgeest, partijen die zich er vierkant achter scharen en een goede marketing lijkt The Daily Mile opeens geniaal bedacht en ongekende mogelijkheden te hebben.

Schoolklas vaart in Amsterdamse Pride-grachten

Met lessenaars, schooluniformen en een groot schoolbord aan boord vaart het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op zaterdag 3 augustus mee met een eigen onderwijsboot bij de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Minister Ingrid van Engelshoven vaart samen met tientallen leerlingen, studenten en docenten mee om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn op school.

Studiereis Gezonde School IJsland

Van zondag 22 tot en met vrijdag 27 september vindt de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. In de aanloop ernaartoe krijg je elke week op woensdag informatie over de reis. In deel 1 besteden we aandacht aan het land en aan het onderwijssysteem.

Praktijkbijeenkomsten over een gezond en duurzaam schoolgebouw

Hoe maak je een schoolgebouw gezond en duurzaam op een betaalbare en efficiënte manier? Veel schoolbesturen en gemeenten willen aan de slag met hun schoolgebouwen. Het vertalen van deze wens naar de praktijk is vaak lastig. Tijdens de regiobijeenkomsten van het innovatieprogramma Frisse en Aardgasvrije Basisscholen kunt u meer leren over de onderwerpen die relevant zijn voor uw specifieke situatie.

Provincie Overijssel wil in 2025 alle schoolpleinen vergroenen

Het programma Groene Schoolpleinen Overijssel heeft de ambitie om alle schoolpleinen in Overijssel in 2025 te vergroenen. De provincie Overijssel stelt hiervoor jaarlijks 1.000.000 euro beschikbaar. Een school kan maximaal 10.000 euro aan subsidie krijgen.

Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding

Op het internet is heel wat lesmateriaal lichamelijke opvoeding in bewegende beelden te vinden. Als je op YouTube gaat zoeken komt dat vaak uit veel verschillende internationale bronnen. De Nederlandse leraar lichamelijke opvoeding Rob Nieuwenhuis heeft nu op zijn YouTube-kanaal Gym Idee zo’n 260 ideeën verdeeld in thema’s voor gymlessen gezet. De database is gratis toegankelijk.

Belangrijke rol voor de school bij voorlichting over alcohol, roken, drugs en gamen

Alcohol, roken, drugs en gamen. Vroeg of laat krijgen de meeste ouders te maken met een kind die één of meerdere van deze dingen ontdekt of ermee in aanraking komt. Hoe ga je daar dan mee om? Aan welke informatie, tips en hulpmiddelen heb je behoefte? En welke rol speelt de school in het geheel? Dat werd onderzocht in het Landelijk Ouderpanel, een initiatief van Ouders & Onderwijs en Stichting Opvoeden.nl.

Conferentie ‘Uitgerekend nu?!’ over onbedoelde zwangerschap

Wanneer een meisje onbedoeld zwanger raakt, is dat ingrijpend en emotioneel. Plotseling staat zij (en haar partner) voor de moeilijke vraag hoe hiermee om te gaan. Welke mogelijkheden heeft ze? Wie kan haar helpen?

Schoolomgeving kan kinderen stimuleren meer te bewegen

Een schoolomgeving – les, schoolgebouw, schoolplein en schoolzone – kan kinderen stimuleren om meer te bewegen. Onderzoek wijst bovendien uit dat meer beweging kinderen beter maakt in rekenen en wiskunde en ervoor zorgt dat ze geconcentreerder zijn. Bovendien heeft het volgens leerkrachten een positieve invloed op de sfeer, het gedrag en de aandacht van de kinderen in de klas.