Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Derde editie Nationale Week Zonder Vlees

Van 9 tot en met 15 maart 2020 vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Ook scholen kunnen hieraan deelnemen. In 2019 deden maar liefst 132 scholen dit. Zij bestelden een speciaal lespakket. Deelnemers kunnen zich vanaf vandaag (7 januari) op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen.

Test over gezondheid en alcohol

Alcohol is een niet alleen voor volwassenen maar ook voor jongeren een gezondheidsrisico. Maar wat weet je eigenlijk over gezondheid en alcohol? Doe de test op www.alcoholexamen.nl

Vijf misverstanden over pesten op school

Beau Oldenburg doet al sinds 2012 onderzoek naar pesten op school. Als ze erover vertelt, delen mensen regelmatig hun persoonlijke ervaringen met haar. Ze denken terug aan die ene jongen in de klas die zo erg gepest werd, maar die ze niet durfden te helpen. Of aan dat meisje wat ze wel een beetje plaagden, maar “die vroeg er ook wel om”. Pesten is een onderwerp waar iedereen wel wat over te zeggen heeft.

RIVM presenteert factsheet seksuele en relationele vorming in het onderwijs

Op basis van focusgroepen en interviews op scholen waarbij zowel met leerlingen als docenten is gesproken, aangevuld met informatie uit eerdere inventarisaties heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geïnventariseerd wat de ervaringen en behoeften van scholen zijn op het gebied van seksuele en relationele vorming. Ook is geïnventariseerd waar groepen met een verhoogd risico op onbedoelde (tiener)zwangerschappen zich bevinden.

Sociale leerdoelen centraal bij bewegingsonderwijs speciaal onderwijs en praktijkonderwijs

Bij bewegingsonderwijs in het speciaal (basis)onderwijs en praktijkonderwijs zijn sociale leerdoelen relatief belangrijker dan goed leren sporten en bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Vijf miljoen euro voor leefstijlgeneeskunde

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) investeert extra in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Het budget van subsidieverstrekker ZonMw op dit terrein wordt verhoogd van 1 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Er is een groot aantal onderzoeksvoorstellen ingediend. Met het extra geld kan meer onderzoek plaatsvinden naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse (chronische) ziekten en aandoeningen.

HersenMagazine ‘Angst’ uitgebracht

Waarom hebben we angst nodig? Wat gebeurt er in onze hersenen als we angstig zijn? Zijn we tegenwoordig voor andere zaken bang dan pakweg dertig jaar geleden? En wanneer spreken we van een angststoornis? Daarover bracht de Hersenstichting, partner van Gezonde Leefstijl Op School, het magazine ‘Angst’ uit.

Speciaal onderwijs biedt vaker schoolzwemmen aan dan regulier primair onderwijs

In het speciaal onderwijs biedt ruim de helft van de scholen (54%) schoolzwemmen aan. Dit is meer dan in het primair onderwijs waar bijna een derde van de scholen (31%) schoolzwemmen aanbiedt. Dit blijkt uit de 1-meting bewegingsonderwijs in het speciaal onderwijs van het Mulier Instituut.

Twee derde leerkrachten heeft leerling uit arm gezin

65 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs heeft kinderen in de klas die opgroeien in armoede. Dat blijkt uit een online peiling van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder zevenhonderd leerkrachten.

Thema Week van de Lentekriebels: Seksuele vorming geven is een feestje!

Van 16 tot en met 20 maart 2020 vindt de vijftiende editie plaats van de Week van de Lentekriebels. De editie heeft een toepasselijk thema gekozen voor het derde lustrum: Seksuele vorming geven is een feestje! De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.

Tips voor ondersteuning chronisch zieke leerlingen

Is het mogelijk om tijdsverlenging te krijgen bij schoolexamens? Wanneer heb je recht op hulpmiddelen? En is een diagnose noodzakelijk voor ondersteuning? Op leerlingen met een chronische ziekte, ouders en onderwijspersoneel komen veel vragen af. Stichting Zorgeloos naar School stelde een doe-het-samen-gids samen met antwoorden voor alle betrokkenen.

Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ erkend als Gezonde School-activiteit

De Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ is erkend als Gezonde School-activiteit voor het thema Relaties en seksualiteit. De Escaperoom is ontwikkeld door Weerbaar in Seksualiteit en maakt shame-sexting op een interactieve manier bespreekbaar. Leerlingen binnen het PO, VO en MBO leren – al spelenderwijs – hoe te handelen als ze een naaktfoto doorgestuurd krijgen.

SamenSpeelAkkoord ondertekend

Samen spelen moet voor alle kinderen mogelijk worden gemaakt. Ook voor de meer dan 100.000 kinderen met een beperking waarvoor samen spelen niet altijd vanzelfsprekend is. Daarom ondertekenden veertien partijen dinsdag 3 december het SamenSpeelAkkoord.

Kleine Beweegsubsidie voor professionals

Bewegen voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar is belangrijk. Daarbij is het essentieel dat (groot)ouders en/of verzorgers erbij worden betrokken. Professionals van organisaties die dat willen stimuleren kunnen vanaf 1 februari 2020 een aanvraag doen op de Kleine Beweegsubsidie, één van de projecten uit de Kleine Beweegagenda, een initiatief van het Ministerie van VWS, Kenniscentrum Sport en het Mulier Instituut.

Overgangsperiode Richtlijnen Gezondere Kantines in september 2020 ten einde

Sinds 2016 gelden de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen zijn in lijn met de Richtlijnen Schijf van Vijf. Tot september 2020 geldt voor bepaalde productgroepen een overgangsperiode waarin meer producten meetellen als betere keuze. Het gaat om producten in de productgroepen: hartige snacks, zoete snacks, soep, dranken, belegde broodjes, broodbeleg en maaltijden.