Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Sensorisch pad in Canadese school helpt kinderen fysiek en op leergebied

De Roland School in het plattelandsdorpje Roland in de Canadese provincie Manitoba heeft sinds november in de gang een sensorisch pad, waarbij kinderen allerlei activiteiten kunnen doen. Dat varieert van stampen, springen en huppelen tot hurken, squatten en push-ups doen.

Op de schouders van reuzen

Hoe zorg je dat je het werkgeheugen van leerlingen niet overbelast? En hoe laat je nieuwe kennis goed landen? Het boek ‘Op de schouders van reuzen’ van hoogleraar en onderwijs blogger Paul Kirschner, Luce Claessens en Steven Raaijmakers geeft leraren uit het primair onderwijs inzichten uit de cognitieve psychologie.

‘Hulptroepen uit de natuur’ laat groep 4, 5 en 6 natuur echt beleven

De natuur echt beleven. Dat is het uitgangspunt van het educatieprogramma ‘Hulptroepen uit de natuur’ met zeven afwisselende activiteiten voor leerlingen van groep 4, 5 en 6. Het programma is ontwikkeld door Koppert Biological Systems, een bedrijf dat nuttige insecten kweekt voor de tuinbouw, in samenwerking met Naturalis ter ere van het 50-jarig jubileum van KBS.

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

De jeugdarts is grotendeels bekend bij ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs. Twee derde van de ouders weet dat hun kind een jeugdarts heeft. Sommige ouders weten ook wie dat is, maar de meeste ouders niet. Uit de peiling blijkt ook dat zo’n 60% van de ouders weet hoe ze de jeugdarts kunnen bereiken, of weten waar ze dat op kunnen zoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders uit het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs. Een vragenlijst werd ingevuld door 283 ouders met een kind op de basisschool.

BOinK introduceert nieuwe website over kindermishandeling voor onderwijs en kinderopvang

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heeft in het kader van de Beweging tegen Kindermishandeling een nieuwe website ontwikkeld voor professionals uit het onderwijs en in de kinderopvang. Op deze site vinden leraren, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers, gastouders en andere professionals uit de twee branches betrouwbare informatie over dit onderwerp, gebundeld en overzichtelijk bij elkaar.

Het Voedingscentrum introduceert de Eetwissel

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Er is geen instant oplossing. Het zit ‘m in je gewoontes. Die pas je niet 1-2-3 aan. Want grote veranderingen hou je moeilijker vol. Daarom introduceert het Voedingscentrum de Eetwissel. Uitgangspunt is om kleine eetwissels te maken binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.

Voedingscentrum, JOGG en Foodwatch willen verbod verkoop ongezond voedsel dichtbij school

Het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Foodwatch willen dat binnen een schaal van een kilometer rond middelbare scholen geen ongezond voedsel mag worden verkocht. De VO-raad, die de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, steunt de oproep. Dat meldt het AD.

Hartje Winter brengt buitenspelen en natuureducatie samen

Kinderopvang Humanitas en IVN Natuureducatie organiseren samen voor het eerst een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten, genaamd Hartje Winter. Kinderen kunnen deelnemen op honderden opvanglocaties door het hele land. Juist in de koudste periode van het jaar, als veel kinderen binnen blijven, van 7 januari tot en met 8 februari 2019. In Hartje Winter komen buitenspelen en natuureducatie samen.

1-meting VO: aantal LO-uren redelijk volgens landelijke norm

In alle onderwijsstromen van het voortgezet onderwijs is de nodige aandacht voor lessen lichamelijke opvoeding. Alleen het VMBO TL/GL blijft wat achter. Dat is de conclusie van het Mulier-instituut dat in 2018 de geplande 1-meting lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs afnam. De 0-meting vond plaats in 2014.

Afwegingskader bij meldcode kindermishandeling

Vanaf 1 januari 2019 moeten professionals binnen onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie werken met een afwegingskader bij de meldcode kindermishandeling. De meldcode helpt professionals bij het omgaan met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.