Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

EU-Schoolfruit opnieuw erkend als goed onderbouwde interventie

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, dat het eten van fruit en groente op de basisschool bevordert, heeft wederom de erkenning ‘goed onderbouwd’ ontvangen van het RIVM Centrum Gezond Leven.

Basisschool Het Vogelnest Nieuwegein afvalvrije school

Basisschool het Vogelnest is de derde afvalvrije school in Nieuwegein. Kinderen, leerkrachten en locatieleidster Madelon Torenstra gaven deze week samen met wethouder duurzaamheid Marieke Schouten het startschot.

Workshop ‘Bewegend Leren’

Vind jij aandacht voor houding en beweging ook zo belangrijk? Breng je klas dan in beweging! Hoe? Dat leert Zit met Pit! je op 10 april tijdens de workshop ‘Bewegend Leren’. De workshop duurt van twee tot vijf en wordt gegeven op de inspirerende locatie van Presikhaaf Schoolmeubelen in Arnhem.

Evaluatie op komst over Gezonde School-aanpak

Bevordert de Gezonde School-aanpak daadwerkelijk de gezondheid van leerlingen in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs? Dat is de kernvraag in de evaluatie van deze innovatieve aanpak, waar ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, acht ton subsidie voor verstrekt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van negen GGD-en, de Academische Werkplaatsen Limburg, Agora en Amphi en TNO.

Nederlandse ouders worden steeds beter in internetopvoeding tieners

Ruim acht op de tien Nederlandse ouders (83%) houdt online een oogje in het zeil bij hun tieners, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Zes op de tien ouders (63%) kijkt live met hun kinderen mee, gevolgd door het checken van hun mobiele telefoon (52%) en sociale media (50%). Ouders geven vooral aan mee te kijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen.

Leraren van het jaar

De leraren van het jaar zijn ditmaal Anouk Huijs (primair onderwijs), Chantal Goedertier (speciaal onderwijs), Lucelle Deneer (voortgezet onderwijs) en Dirk Megens (MBO, foto). De winnaars werden onlangs bekend gemaakt op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht en kwamen uit een voorselectie van 40 voorgedragen leraren. De winnaars ontvingen hun titel uit handen van minister van onderwijs Arie Slob en Andrew Niemeyer, voorzitter van de Leraren van het Jaar en Leraar van het Jaar VO 2009.

Kinderopvang ’t Werkel wint Groene Twinkeling 2019

Groene kinderopvang ’t Werkel in de Zwolse wijk Stadshagen heeft de Overijsselse biodiversiteitsprijs Groene Twinkeling 2019 gewonnen. De kinderopvang laat kinderen ‘groeien in rust, ruimte en natuur’. De jury noemt ’t Werkel ‘een groot voorbeeld voor de Nederlandse kinderopvang’.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in de week van de liefde

Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren samen met GGD’en rond Valentijnsdag De Week van de Liefde. Van 11 t/m 15 februari kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en mbo op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit.

Beter toezicht speeltoestellen na tragisch ongeval in indoor-speelhal in 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na het tragische en fatale ongeval eind 2015 met een vierjarig jongetje in een indoor-speelhal het interventiebeleid aangescherpt en een aantal verbeteracties uitgevoerd. De ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (VWS) hebben het onderzoeksrapport van het inspectieproces van de NVWA naar aanleiding van het ongeval in indoor-speelhal ‘Happy Days’ in Grootebroek en de reactie van de NVWA naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aandacht voor voeding en bewegen op basisscholen werpt zijn vruchten af

Aandacht voor voeding en bewegen op basisscholen werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie na twee jaar van acht scholen (2 Voeding-Beweegscholen, twee Beweegscholen en 4 Controlescholen) in Zuid-Limburg. De scholen nemen deel aan de Gezonde Basisschool van de Toekomst, een onderzoeksproject van Maastricht University. Aan het onderzoek deden 1676 kinderen mee.

Inschrijving voor de Nationale Buitenlesdag 2019 geopend

Dinsdag 2 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Aan dit initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie doen dit jaar al 1284 scholen mee. Scholen die zich aanmelden ontvangen in maart de gratis digitale Buitenlesbundel met de leukste lessen.

App meldcode kindermishandeling al ruim 6.200 keer gedownload

Sinds de lancering een maand geleden, is de app van de meldcode kindermishandeling voor kinderopvang al meer dan 6.200 keer gedownload. Dat is boven verwachting en uiteraard heel goed nieuws maar het doel is nog niet bereikt.

Plezier in bewegen voor ieder kind

Plezier in bewegen is belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor de sport- en beweegdeelname nu, maar ook voor op de langere termijn. Maar niet alle kinderen leren moeiteloos lopen, zwemmen, gooien of vangen. Ze doen er langer over om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Daarom is er nu het Leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind.

Universiteit Maastricht zoekt scholen voor onderzoek naar middelengebruik

De Universiteit Maastricht werkt in samenwerking met het RIVM en onderzoeksinstituut IVO aan wetenschappelijk onderzoek naar middelengebruik en ander risicogedrag onder Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren. Voor dit RADAR-onderzoek (Roken, Alcohol, Drugs en Ander Risicogedrag) zijn zij op zoek naar middelbare scholen die aan het onderzoek willen deelnemen. Tot nu toe doen er 9 scholen met in totaal ongeveer 2.600 leerlingen mee aan het onderzoek. Het streven is dat ongeveer 4.000 leerlingen deelnemen aan het onderzoek.

Week van de Lentekriebels komt er weer aan!

Van 18 tot en met 22 maart vindt de Week van de Lentekriebels plaats. Deze week is bestemd voor het (speciaal) basisonderwijs. Dit jaar is het thema van de Week ‘Ik wil het graag weten - heb je me alles al verteld?’. Aan de week die 12 jaar geleden begon met 24 scholen doen inmiddels 2500 scholen mee.