Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Schoolklas vaart in Amsterdamse Pride-grachten

Met lessenaars, schooluniformen en een groot schoolbord aan boord vaart het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op zaterdag 3 augustus mee met een eigen onderwijsboot bij de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Minister Ingrid van Engelshoven vaart samen met tientallen leerlingen, studenten en docenten mee om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn op school.

Studiereis Gezonde School IJsland

Van zondag 22 tot en met vrijdag 27 september vindt de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. In de aanloop ernaartoe krijg je elke week op woensdag informatie over de reis. In deel 1 besteden we aandacht aan het land en aan het onderwijssysteem.

Praktijkbijeenkomsten over een gezond en duurzaam schoolgebouw

Hoe maak je een schoolgebouw gezond en duurzaam op een betaalbare en efficiënte manier? Veel schoolbesturen en gemeenten willen aan de slag met hun schoolgebouwen. Het vertalen van deze wens naar de praktijk is vaak lastig. Tijdens de regiobijeenkomsten van het innovatieprogramma Frisse en Aardgasvrije Basisscholen kunt u meer leren over de onderwerpen die relevant zijn voor uw specifieke situatie.

Provincie Overijssel wil in 2025 alle schoolpleinen vergroenen

Het programma Groene Schoolpleinen Overijssel heeft de ambitie om alle schoolpleinen in Overijssel in 2025 te vergroenen. De provincie Overijssel stelt hiervoor jaarlijks 1.000.000 euro beschikbaar. Een school kan maximaal 10.000 euro aan subsidie krijgen.

Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding

Op het internet is heel wat lesmateriaal lichamelijke opvoeding in bewegende beelden te vinden. Als je op YouTube gaat zoeken komt dat vaak uit veel verschillende internationale bronnen. De Nederlandse leraar lichamelijke opvoeding Rob Nieuwenhuis heeft nu op zijn YouTube-kanaal Gym Idee zo’n 260 ideeën verdeeld in thema’s voor gymlessen gezet. De database is gratis toegankelijk.

Belangrijke rol voor de school bij voorlichting over alcohol, roken, drugs en gamen

Alcohol, roken, drugs en gamen. Vroeg of laat krijgen de meeste ouders te maken met een kind die één of meerdere van deze dingen ontdekt of ermee in aanraking komt. Hoe ga je daar dan mee om? Aan welke informatie, tips en hulpmiddelen heb je behoefte? En welke rol speelt de school in het geheel? Dat werd onderzocht in het Landelijk Ouderpanel, een initiatief van Ouders & Onderwijs en Stichting Opvoeden.nl.

Conferentie ‘Uitgerekend nu?!’ over onbedoelde zwangerschap

Wanneer een meisje onbedoeld zwanger raakt, is dat ingrijpend en emotioneel. Plotseling staat zij (en haar partner) voor de moeilijke vraag hoe hiermee om te gaan. Welke mogelijkheden heeft ze? Wie kan haar helpen?

Schoolomgeving kan kinderen stimuleren meer te bewegen

Een schoolomgeving – les, schoolgebouw, schoolplein en schoolzone – kan kinderen stimuleren om meer te bewegen. Onderzoek wijst bovendien uit dat meer beweging kinderen beter maakt in rekenen en wiskunde en ervoor zorgt dat ze geconcentreerder zijn. Bovendien heeft het volgens leerkrachten een positieve invloed op de sfeer, het gedrag en de aandacht van de kinderen in de klas.

Jantje Beton lanceert No Game Challenge en de Jantje Beton Speelbeweging

Jantje Beton heeft de No Game Challenge en de Jantje Beton Speelbeweging gelanceerd. Aanleiding was een onderzoek van Kantar waaruit bleek dat 50 procent van de kinderen de voorkeur geven aan digitale speelmogelijkheden. Bovendien kwam Jantje Beton in contact met twee Brabantse broertjes, Jelle (11) en Mels (8) die in de meivakantie de uitdaging aangingen om niet te gamen maar juist meer buiten te spelen.

Kinderen in Australië krijgen mindfulnessles op school

In Australië krijgen sommige kinderen niet alleen rekenen en taal op school, maar ook mindfulness. Ze gaan dan even op de vloer liggen en luisteren naar rustige muziek. De regering in Australië vindt de lessen een goed idee en geeft daarom de scholen er extra geld voor.

Start subsidie watertappunt voor scholen

Vanaf 19 september kunnen bassischolen aangeven of zij gebruik willen maken van de subsidieregeling voor de aanschaf en het onderhoud van een watertappunt op het schoolplein. Zo’n 450 scholen kunnen gebruik maken van de regeling die bestaat uit een tegemoetkoming van 75% van de kosten met een maximumbedrag van €2.000,- per schoollocatie. De regeling begint met een belangstellingregistratie en bij overinschrijving gelden toekenningscriteria.

Kenniscentrum Sport en Glos Educatief gaan contentsamenwerking aan

Kenniscentrum Sport en Glos Educatief gaan een contentsamenwerking aan met als doel kennisdelen richting het onderwijs. De twee partners willen op deze manier het onderwijs inspireren en informeren over een gezonde leefstijl op school.

Thema ‘Week tegen Pesten 2019’: Wees een held, met elkaar

Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen. Daarom is dit jaar bij de Week tegen Pesten gekozen voor het thema Wees een held, met elkaar.

Hoe voorkom je uitval van jongeren bij sport?

Hoe voorkom je uitval bij sportclubs van jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar? Dat onderzocht het project Keep Youngsters Involved waarbij zes landen samenwerkten en waarbij vanuit Nederland de Erasmus Universiteit Rotterdam betrokken was. Het leidde onder meer tot een toolkit met een kaartspel, waarin 14 uitvalfactoren worden benoemd, inclusief acties die professionals in de sport die met jongeren en jongvolwassenen werken kunnen gebruiken. Maar ook voor sportclubs biedt het kaartspel handvatten om jongeren te (blijven) motiveren, het jeugdbeleid te verbeteren en een sportclub-actieplan op te stellen.

Depressieve jongeren blijken vaak baat te hebben bij Cognitieve Gedragstherapie

Eén op de vijf jongeren heeft wel eens last van depressieve gevoelens. Soms kunnen deze gevoelens zich verder ontwikkelen tot een depressieve stoornis. Depressiepreventie is daarom hard nodig onder middelbare scholieren om deze problemen te voorkomen. Dat zegt het Trimbos-instituut.