Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Kwaliteit Nederlandse kinderopvang verder gestegen

Het is goed gesteld met de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. Door kinderopvangorganisaties is de afgelopen jaren ingezet op kwaliteitsverbetering en professionalisering. Hierdoor kan ons land zich nu meten met gidslanden zoals Denemarken en Finland, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lancering Jong Lekker Fit!

Nooit meer een excuus om geen tijd te hebben voor voedingslessen. Op 4 maart lanceerden Jong Leren Eten, Rotterdam Lekker Fit! en Glos Educatief het programma Jong Lekker Fit! Het programma bestaat uit activiteitenkaarten, filmpjes en woordkaarten langs de leerlijn voeding van het Voedingscentrum. De activiteiten zijn zogenaamde cross-overs tussen het thema voeding en ontwikkelingsgebieden zoals taal, rekenvaardigheden en bewegen. Het hele programma is gratis van deze website te downloaden.

Koningsspelen organiseren? KoningsspelenPakket downloaden!

Op vrijdag 17 april vinden voor de achtste keer de Koningsspelen plaats. Veel leerkrachten hebben weinig tijd om daarvoor een uitgebreid programma in elkaar te zetten. Voor deze groep en iedereen die inspiratie nodig heeft bij de organisatie van de Koningsspelen is er het gratis KoningsspelenPakket van (voormalig) vakleerkracht/onderwijsadviseur Geke Verspille en internetmarketeer Linda Thuijs.

Scholen en het coronavirus

Medewerkers in het onderwijs krijgen momenteel veel vragen over hoe om te gaan met het coronavirus. Onder meer de Rijksoverheid en de PO-Raad geven daarover op hun website nuttige informatie.

Geslaagde leerkring Welbevinden (Vluchtelingenkinderen) op School

Op 4 februari organiseerde GGD Gemeentelijke gezondheidsdienst Haaglanden een leerkring over Welbevinden (Vluchtelingenkinderen) op School. Ruim 24 gemeenteambtenaren van 9 gemeenten in de regio Haaglanden gingen naar huis met meer kennis en inspiratie over dit onderwerp, waarbij de Gezonde School-aanpak centraal staat.

Inspiratie voor de volgende stap

Van zondag 19 tot en met donderdag 23 april 2020 vindt de Studiereis Dynamische Schooldag Denemarken plaats. Onder de deelnemers zijn vier medewerkers van de gemeente Hoorn. Een van hen, beweegconsulent Dirk Fris, vertelt over waarom de reis hem aansprak.

Hersenstichting en TeamAlert pakken slaapproblemen bij ouders en jongeren aan

Regelmatig hebben docenten te maken met jongeren met slaapproblemen. Dat is geen wonder, want uit onderzoek van de Hersenstichting en Team Alert blijkt, dat 65 procent van de jongeren last heeft van slaapproblemen. Regels opstellen over slapen met ouders/verzorgers helpt, maar vaak geven die zelf niet het goede voorbeeld. Om dit probleem aan te pakken komen de twee organisaties, samen met IKEA Nederland, met de #ikslaap challenge. Als docent kun je je leerlingen op deze challenge wijzen en je leerlingen daarnaast wijzen op andere ‘hulpmiddelen’, zoals het lespakket ‘Charge your Brainzzz’ van de Hersenstichting.

Meerderheid Utrechtse politiek wil na schoolpleinen ook speelveldjes rookvrij

Roken op schoolpleinen is vanaf augustus 2020 verbonden voor basisscholen, middelbare scholen, MBO- en HBO-instellingen en universiteiten. Een meerderheid van de Utrechtse politiek wil dit verbod nu uitbreiden naar speelveldjes.

Sportprominenten geven startsein Koningsspelen in Amersfoort

Bondscoach Ronald Koeman, rolstoelbasketbalster Bo Kramer, schaatster Carlijn Achtereekte, oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek en minister Bruno Bruins geven vrijdagochtend 17 april 2020 op Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort het startsein voor de achtste editie van de Koningsspelen.

Brochure meldcode kindermishandeling in de praktijk

Als vervolg op de folder ‘De verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ heeft BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) in het kader van de Beweging tegen Kindermishandeling een nieuwe brochure ontwikkeld.

Kwart ouders heeft weinig zicht op online activiteiten kind

Op 11 februari was het Safer Internet Day 2020. Op deze dag lanceerden Bureau Jeugd & Media, SIC en Google het programma ‘Internethelden’ om middelbare scholieren (en hun ouders) te helpen veilig gebruik te maken van het internet.

Kennismaking met ‘Stil Verdriet’

Ben je benieuwd hoe je kunt omgaan met onderwerpen die mogelijk spanningen geven met de levensbeschouwelijke identiteit van je school, zoals seksuele diversiteit? Kom dan naar de startbijeenkomst van het project ‘Stil Verdriet’ op 8 april.

Slaapprogramma voor tieners Charge Your Brainzzz breidt doelgroep en aanpak uit

Veel tieners slapen niet goed. Dat beïnvloedt schoolprestaties, stemming en gezondheid. Het lespakket Charge Your Brainzzz van de Hersenstichting en GLOS Educatief is erop gericht om scholieren van VMBO-T, HAVO en VWO beter te laten slapen. Om de impact van dit programma op gezond slapen bij tieners te vergroten willen onderzoekers van de Vrije Universiteit samen met partnerorganisaties zich meer richten op aan slaap gerelateerde factoren zoals sociaal mediagebruik, stress en piekeren. Ook gaat Charge Your Brainzz 2.0 zich meer richten op de sociale omgeving rondom de tiener zoals vrienden en ouders. En tenslotte wordt het lespakket uitgebreid naar het VMBO.

Niet half 9, maar half 10: ‘Laat middelbare scholieren later beginnen’

Middelbare scholieren slapen vaak te kort, waardoor ze moe in de klas zitten. Daarom is het beter als scholen later beginnen. Dat zeggen slaapexperts, neurowetenschappers en chronobiologen (die het bioritme onderzoeken) tegen NOS Stories.

Jongeren missen solide basis in seksuele vorming

Het condoomgebruik bij losse contacten neemt verder af onder jongeren. Dat blijkt uit het Test je leefstijl-onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder MBO-studenten. Jongeren zelf vragen expliciet om meer aandacht voor seksuele vorming, van de brugklas tot de bovenbouw. Scholen zeggen op hun beurt dat ze seksuele vorming belangrijk vinden, maar zijn zoekende hoe ze dit op een goede, structurele manier in kunnen vullen. Dit terwijl er elk jaar een nieuwe groep van 200.000 jongeren seksueel actief wordt.