Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Wieblie: een spiksplinternieuw platform voor Bewegend Leren, ook voor thuis!

Tafeltjes oefenen op de trap of woordjes zoeken in alle hoeken van het huis. Wieblie maakt van schooltaken leuke beweegspelletjes en zorgt ervoor dat leren echt niet alleen maar zittend aan de keukentafel hoeft. Wieblie is gemaakt voor het onderwijs, maar in deze periode uitermate geschikt voor al die ouders die de onverwachte carrièreswitch tot juf of meester hebben gemaakt. Wieblie is gedurende de schoolsluiting GRATIS toegankelijk voor iedereen. Wieblie maakt leren leuk!

Buitenspelen in tijden van corona

Begin van de week zijn strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Het goede nieuws was: kinderen mogen nog wel buitenspelen. Het Mulier Instituut is benieuwd hoe ouders over buitenspelen denken, vooral nu er weinig andere manieren zijn om te bewegen: geen gymles meer, geen activiteiten op de sportvereniging.

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Daarom heeft het NJi een landingspagina gemaakt waarin zoveel mogelijk vragen worden beantwoord.

Speeltips voor nu

Tikkertje spelen met je vriendjes of gewoon lekker buitenspelen in de frisse lucht… Kunnen we dit nog doen vanwege de maatregelen die zijn getroffen door het RIVM en de Overheid vanwege het coronavirus? Jantje Beton geeft je op www.speelbeweging.nl een aantal leuke en inspirerende speeltips die je ook in deze tijden kunt doen!

Coronavirus: houd je hersenen in beweging

Het Coronavirus (covid-19) heeft een grote invloed op onze samenleving. Ook de Hersenstichting vindt het belangrijk dat we elkaar helpen en dat we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen. Daarnaast wil de Hersenstichting benadrukken dat het belangrijk is dat we met elkaar in contact blijven (op een veilige manier) en onze hersenen actief houden.

Standpunt BOinK betalen kosten kinderopvang

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vindt dat er alleen op ouders een beroep worden gedaan om de gehele factuur voor kinderopvang te betalen wanneer de overheid ook garandeert dat de betaalde eigen bijdrage volledig wordt gecompenseerd over de gehele periode dat ouders geen gebruik kunnen maken van de kinderopvang. De kinderopvanglocaties die zijn geopend zijn immers alleen toegankelijk voor ouders met cruciale beroepen.

Handvatten voor schoolbesturen PO/VO coronavirus COVID- 19

Het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een servicedocument opgesteld dat handvatten biedt voor schoolbesturen in PO en VO om uitvoering te geven aan de landelijke maatregelen die op 15 maart bekend zijn gemaakt.

Online platform helpt scholen om onderwijs op afstand te organiseren

Kennisnet heeft in samenwerking met het ministerie van OCW en de verschillende onderwijsorganisaties in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, het platform www.lesopafstand.nl ontwikkeld. De website moet scholen helpen om onderwijs te kunnen blijven geven nu veel leerlingen niet meer fysiek naar school kunnen.

Kinderen verantwoord en leuk bezighouden

Vanwege het gedwongen sluiten van scholen en kinderopvang – behalve voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen – komt er veel op ouders neer. Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om kinderen verantwoord en leuk bezig te houden.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs

Het kabinet heeft besloten om scholen en kinderdagverblijven vanaf 16 maart te sluiten tot en met 6 april. Dit betekent dat het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tot en met 6 april geen les meer krijgt.

Studiereis Dynamische Schooldag Denemarken verplaatst naar najaar 2020

De Studiereis Dynamische Schooldag Denemarken die van zondag 19 tot en met donderdag 23 april zou plaatsvinden wordt in verband met het coronavirus verplaatst naar najaar 2020. Dat hebben de projectleiders Studiereis Dynamische Schooldag Denemarken Tilly de Jong en Kim van der Haar en het KVLO besloten. Alle deelnemers hebben inmiddels een mail hierover ontvangen.

Struisvogel Sessie maakt morele dilemma’s behapbaar

Wat doe je als een jongere niet wil meedoen aan een activiteit vanwege het geloof? Hoe reageer je als een leerling homofobe scheldwoorden gebruikt? De nieuwe tool ‘Struisvogel Sessie’ van Kennisplatform Integratie & Samenleving en Stichting School & Veiligheid helpt om het gesprek aan te gaan over dit soort situaties die vaak leiden tot morele dilemma’s. Met als resultaat een duidelijke handelingsrichting voor de hele organisatie.

Recordaantal deelnemende scholen aan derde editie Nationale Week Zonder Vlees

Maar liefst 375 scholen nemen deze week deel aan de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Dat is bijna drie keer zo veel als in 2019 toen 132 scholen zich hadden aangemeld. Van de scholen zijn ongeveer 150 middelbare scholen en 225 basisscholen.

Twee ondersteunende regelingen Gezonde School beschikbaar

Werken aan een gezonde leefstijl op school? Er zijn nu twee ondersteunende regelingen beschikbaar die dit nog makkelijker maken! Van 9 maart tot en met 20 april kun je via een account op mijngezondeschool.nl belangstelling kenbaar maken om gebruik te maken van het Ondersteuningsaanbod Gezonde School en van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit, ronde 2.

Bijna twee derde van de basisscholen werkt niet meer met traditionele schooltijden

Het afgelopen decennium zijn veel basisscholen die voorheen werkten met traditionele schooltijden overgestapt op andere schooltijden. Dit schooljaar werkt nog maar iets meer dan een derde van de basisscholen met het traditionele schooltijdenmodel. Het continurooster en het vijf-gelijke-dagenmodel zijn beide even populair onder de basisscholen: deze modellen worden elk door een kwart van de basisscholen gebruikt. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat in december 2019 is verricht onder 400 directeuren van basisscholen. Het onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies.