Schulden en geldzorgen komen onder jongeren relatief vaak voor. Onderwijsprofessionals hebben te maken met studenten die geldzorgen hebben of dreigen te krijgen. Deze professionals kunnen bijdragen aan het beperken van geldzorgen en de negatieve gevolgen daarvan. Het Nederlands Jeugdinstituut zet op een rijtje hoe je als onderwijsprofessional geldzorgen bij studenten kunt signaleren en wat je er vervolgens aan kunt doen.
Geldzorgen signaleren
Een aantal voorbeelden van signalen die kunnen duiden op geldzorgen bij studenten:
Een uitgebreide lijst met signalen waaraan je geldzorgen van studenten kunt herkennen, staat in de bijlage van de handreiking Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten van de Hogeschool Rotterdam.
Wees in je dagelijkse werk (bij de intake, in de les, lunchpauzes, wandelgangen) alert op signalen van geldzorgen. Je kunt het ontbreken van leermiddelen aan de start van het studiejaar als signaleringsmoment van mogelijke geldzorgen gebruiken. Je kunt de signalen ook doorgeven aan de studieloopbaanbegeleider, mentor of een andere professional die dichter bij de student staat.
Geldzorgen bespreekbaar maken
Als je vermoedt dat een student geldzorgen heeft, kun je dit bespreken met de student. Als je twijfelt of jij de juiste persoon bent om dit gesprek aan te gaan, bespreek dit dan met een collega, de studieloopbaanbegeleider of mentor van de student. Het bespreekbaar maken van geldzorgen kan spannend zijn, maar het kan studenten erg helpen om de eerste stap richting hulp te zetten. Als je in gesprek gaat over signalen die je gezien hebt kan dit helpen:
Op de Signalenkaart Armoede vind je een opsomming van signalen en gesprekstechnieken die je kunt toepassen.
Doorverwijzen en beschikbare hulp
Zorg dat je een overzicht hebt van waar studenten terecht kunnen met geldzorgen. Jongeren kunnen terecht bij de gemeente waar zij wonen. Veel gemeenten hebben een overzicht van de mogelijkheden. Je kunt samen opzoeken waar de student terecht kan met diens vragen of problemen.
Naast het doorverwijzen naar gemeentelijke hulp kun je ook denken aan:
Daarnaast kan het alle studenten helpen om bij de intake aan toekomstige studenten en hun ouders een flyer uit te delen met informatie over mogelijkheden voor financiële steun. Bij de start van het schooljaar kun je ook vragen of er mogelijke (financiële) obstakels worden verwacht komend jaar. Vraag bijvoorbeeld: 'Heb je hulp nodig bij het betalen van je boeken en andere leermiddelen en om deel te kunnen nemen aan alle activiteiten?'
Wat je als onderwijsprofessional nog meer kunt doen voor studenten met geldzorgen lees je in de handreiking Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten van de Hogeschool Rotterdam. Deze handreiking biedt een denk- en werkkader voor een passende en haalbare rol voor professionals in het mbo en biedt concrete handvatten en werkwijzen om geldzorgen bij hun studenten te signaleren en hen te ondersteunen en te stimuleren om uit de geldzorgen te komen of te blijven.