Misschien merk je dat leerlingen opgroeien in armoede. Bijvoorbeeld omdat ze geen lunch mee naar school nemen of te kleine schoenen dragen. Wat kun je als leerkracht doen als je je daar zorgen over maakt? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rijtje.
Steunen en een luisterend oor bieden
Opgroeien in armoede kan voor kinderen problemen en zorgen meebrengen. Als leerkracht kun je armoede niet oplossen. Je kunt deze kinderen wel steunen door goed les te leven en te zorgen voor een veilige en stimulerende omgeving in de klas. Veel kinderen vinden het fijn om met een volwassene buiten het gezin te praten over hun zorgen. Je kunt hen daarvoor een luisterend oor bieden. Samen kun je oplossingen proberen te vinden voor alledaagse problemen op school die het gevolg zijn van armoede. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een lunch op school.
Armoede signaleren
Geldzorgen veroorzaken stress voor ouders en kinderen. Langdurige stress heeft vervelende gevolgen voor het welbevinden, de gezondheid en de leerprestaties van kinderen. Daarom is het belangrijk om armoede in een vroeg stadium te signaleren. Maar armoede is niet altijd zichtbaar. Vaak proberen gezinnen hun situatie juist voor de buitenwereld te verbergen. Wees daarom alert op signalen van armoede in je contacten met ouders en leerlingen. Achterin de Handreiking omgaan met armoede op scholen staat waaraan je armoede bij een kind, jongere of ouder kunt herkennen.
Signalen bij kinderen en jongeren
Signalen bij ouders
Bedenk dat bepaald gedrag ook andere oorzaken dan armoede kan hebben. Praat daarom altijd met leerlingen of ouders om erachter te komen wat er speelt. Op de pagina Armoede signaleren en bespreekbaar maken lees je meer over het herkennen van signalen en hoe je erover kunt praten.
Verwijzen naar hulp
Het verschilt per gemeente hoe de hulp aan gezinnen in armoede geregeld is. Ouders met geldzorgen kunnen voor hulp meestal terecht bij een wijkteam of een speciaal loket van de gemeente. Vraag de gemeente een overzicht van de beschikbare hulp, zodat je weet waar je ouders naar kunt verwijzen. Zorg dat ouders die je verwijst op de goede plek terechtkomen en weten wat ze daar kunnen verwachten.
Wijzen op de beschikbare hulp is niet altijd voldoende. Veel ouders durven niet zomaar naar het nummer te bellen van een hulpinstantie. Het kan helpen om voor te stellen voor hen te bellen of samen te bellen. Misschien kan op jouw school ook de brugfunctionaris, intern begeleider of schoolmaatschappelijk werker dit oppakken.
Plannen maken met de hele school
Het is belangrijk om als school een aanpak te hebben voor het signaleren en bespreekbaar maken van armoede en financiële stress. De school kan bijvoorbeeld schoolmaaltijden verzorgen of gratis activiteiten organiseren. Dat is een taak voor de schooldirectie, het schoolbestuur en de samenwerkingspartners van de school. Meer hierover lees je op de pagina Hoe maak je armoedebeleid op school?
Leerlingen in armoede helpen
Op de volgende manieren kun je er als leerkracht voor zorgen dat leerlingen die in armoede opgroeien toch kunnen meedoen op school: