Hoe maak je psychische kwetsbaarheid bij jongeren beter bespreekbaar? MIND, een beweging van en voor alle mensen die te maken hebben met psychische problemen, en de Hersenstichting, partner van Glos Educatief, lanceerden met Levensliedjes een bijzonder initiatief, dat ook in het onderwijs prima gebruikt kan worden. Elke aflevering praten jongeren en artiesten over mentale problemen. In de eerste aflevering, van 2 december, praten Maud en zangeres Delany over angst- en paniekaanvallen.
“Paniek is altijd een monster geweest dat me ineens naar de keel greep en overnam”, vertelt Maud. Delany helpt haar vervolgens om de gevoelens in een liedje onder woorden te brengen voor de mensen waar ze veel van houdt. En dat is nodig, legt Maud uit: “Mensen kunnen vaak niet aan de buitenkant zien dat ik er last van heb.”
Bekijk hier de uitzending met Maud en Delany.
Op de site van de Gezonde Generatie 2k40 staan vier tips voor jongeren die last hebben van paniek- en angstaanvallen.
1. Begin bij het serieus nemen van je gevoelens. Als je klachten langer dan twee weken duren is het goed om actie te ondernemen. Zoek hulp bij je huisarts en bespreek samen hoe je met je klachten om kunt gaan. Ook kan een huisarts je doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psycholoog of psychiater.
2. Houd je gevoelens niet voor jezelf, maar praat erover met mensen die je vertrouwt. Zoals je vriend(in), je ouders of een docent. Vind je dit lastig? Neem dan anoniem contact op met een hulpverlener van MIND Korrelatie voor tips en informatie.
3. Wil je zien hoe andere jongeren praten over hun mentale gezondheid? Kijk dan hier de podcast Donkergrijze cellen van de Hersenstichting of kijk hier op YouTube of Instagram naar video’s vanuit de MIND Young Studio.
4. Breng regelmaat en structuur in je dag en zorg voor een gezonde leefstijl. Sta rond een vaste tijd op (niet te laat), eet regelmatig en ga op tijd naar bed. Heb je hier moeite mee? Doe mee aan de Beter Slapen Challenge. Blijf onder de mensen, ook als je daar eigenlijk geen zin in hebt. Probeer elke dag naar buiten te gaan. Maak je wandeling nog leuker met de app Ommetje van de Hersenstichting.