De basisscholen en de kinderopvang gaan weer open. Fijn nieuws. En toch roept de opening van scholen en de kinderopvang ook veel vragen op. Het Nederlands Jeugdinstituut roept professionals op jezelf en je kinderen rust te geven om weer in dit ritme te komen. Ook kijkt het NJI naar wat kan helpen.
Praat erover
Kinderen hebben enorm hun best gedaan om online hun schoolwerk te doen en hun klasgenootjes te blijven zien. Ouders hebben hun kinderen zo goed mogelijk begeleid. En leerkrachten hebben er alles aan gedaan om les te blijven geven. Een enorme prestatie van iedereen!
Ondertussen gaat het steeds over opgelopen leerachterstanden. Vertrouw erop dat de kinderen veerkrachtig genoeg zijn en dat met tijd en aandacht veel goed komt. Niet meteen, maar ook dit gaat weer voorbij. Belangrijk is om met kinderen in gesprek te blijven over hoe het met ze gaat.
Heb aandacht voor verandering en nieuwe situaties. Kinderen kunnen over het algemeen goed omgaan met verandering. Zeker wanneer hun omgeving rustig en stabiel reageert. Het is wel fijn om het over de veranderende situatie te hebben. Zo worden vragen beantwoord en zorgen besproken.
Hoe ervaren jouw kinderen het om naar school gaan? Geef ruimte voor de reactie van je kinderen en stel een aantal vragen. Zo kom je erachter wat je kind bezighoudt. Beantwoord de vragen van je kinderen zo eerlijk mogelijk en houdt daarbij rekening met de leeftijd van je kind. Meer lezen over antwoorden afstemmen op de leeftijd van je kind.
Heb ook aandacht voor de leuke dingen:
Aandacht voor hygiëne
Om risico van verspreiding van het virus verder in te perken, wordt er gekeken naar extra maatregelen op school. Wat mag én moet je doen als je kind verkouden is? Mag je kind dan wel of juist niet naar school? Lees hiervoor de pagina Verkouden en naar school?.
Op school zal ook veel aandacht worden besteed aan hygiëne:
Blijf thuis aandacht besteden aan de afgesproken regels. Vertel je kind hoe belangrijk het is om de hygiëneregels te volgen.
Nog een extra lesje handen wassen? Bekijk dit handenwasfilmpje.
Aandacht voor specifieke situaties
Spanning en zorgen over naar school gaan
Kinderen kunnen het om verschillende redenen spannend vinden om naar school, sport of het kinderdagverblijf te gaan. Neem de redenen en hun gevoelens altijd serieus, het mag er zijn. Blijf zelf zoveel mogelijk rustig en praat erover.
Luister en kijk goed naar je kind en probeer samen te benoemen wat er spannend is. Misschien kun je de zorgen van jouw kind al voor een groot deel weghalen. Praat ook met elkaar over wat de leuke kanten zijn van naar school gaan. Zo kan de spanning ook wat verlicht worden door positieve gedachten. Kijk ook samen naar wat je moet doen als je bang bent voor corona.
Stel de leerkracht of docent op de hoogte van de zorgen van jouw kind. Doe dit als het kan samen met je kind. De leerkracht kan er dan rekening mee houden.
Kan mijn kind zelfstandig met het openbaar vervoer naar school?
Het is fijn wanneer kinderen zelfstandig naar school gaan, ook als dat met het openbaar vervoer is. Iedereen mag reizen met het openbaar vervoer, mits je gebruik maakt van een officiële zit- of staanplaats en van een mondkapje als je kind 13 jaar of ouder is.
Instructies werken het beste als je vertelt wat je kind WEL mag, naast wat hij NIET moet doen:
Meer informatie over reizen met het OV vind je op Rijksoverheid.nl.
Hoe is het leerlingenvervoer geregeld?
Leerlingenvervoer kan plaatsvinden op de reguliere manier. Voor kinderen in het basisonderwijs geldt dat zij zowel onderling als tot de chauffeur geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren. Voor kinderen in het voortgezet onderwijs blijft de anderhalve meter afstand tot de chauffeur wel bestaan. Waar dit niet mogelijk is, draagt de chauffeur een mondkapje.
Kijk voor meer informatie op de pagina leerlingenvervoer.
Vind je het zelf spannend dat je kind naar school gaat?
Als ouder kun je om veel verschillende redenen ook zorgen hebben. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rustig te blijven, zodat je kinderen deze zorgen niet overnemen. Praat erover met de leerkracht, een vriend of familielid. Dit kan een oplossing bieden of een deel van je zorgen wegnemen. Als gezin kunnen jullie natuurlijk ook over elkaars zorgen praten. Doe dit op een rustige manier. Dit geeft je kinderen de ruimte om ook hun zorgen te delen.
Meer lezen over tot rust komen? Bekijk dan eens de pagina over gezond blijven.
Kind of gezinslid in kwetsbare groep
Maak jij je zorgen over de gezondheid van je kind? Ben je bang dat je kind in de kwetsbare groep valt en vind je het daardoor spannend dat je hij of zij naar school gaat? Bespreek deze zorg dan in eerste instantie met de huisarts. Zij kunnen jou adviseren wat verstandig is om te doen in jullie situatie. Ook als jij, of iemand anders in het gezin, in de kwetsbare groep valt is het slim om dit met de huisarts te bespreken.
Stel dat het verstandiger is om jouw kind niet naar school te laten gaan, leg dit dan eerlijk uit aan hem of haar. Bied ruimte voor de reactie en emotie van je kind. Bespreek de situatie met de leerkracht en kijk welke aandacht vanuit school en de klas mogelijk is, zodat je kind zich betrokken voelt.
Jarig en trakteren
Overleg met de school van jouw kind of hij mag trakteren en bespreek dit ook met je kind. Dit soort omgangsafspraken worden meestal gemaakt in overleg met de Oudercommissie of de Medezeggenschapsraad. Op sommige scholen worden al jarenlang de verjaardagen van alle leerkrachten op één grote feestdag voor de hele school gevierd. Misschien kan er voor alle jarigen ook een gezamenlijke feestactiviteit worden gepland.