Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling de verhalen centraal van (onderwijs-)professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten? Zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.
Waarom is er een Week tegen Kindermishandeling?
Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit in circa 3 procent van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.
We doen dit door te leren van ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen. Door inspiratie te halen uit hun ervaringen, ervan te leren en door te kijken hoe we deze inzichten optimaal kunnen benutten, werken we er samen aan dat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.
Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. En toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat we het er allemaal over eens zijn dat elk kind recht heeft op een veilig thuis!
Dit jaar is het thema: ‘… dichterbij dan je denkt’
Het thema ‘… dichterbij dan je denkt’ vergroot het besef dat mishandeling ook dichtbij plaats kan vinden en dat je er soms dichterbij bent dan je denkt. Het roept op tot zelfreflectie, het openen van je ogen en tot bewustwording.
‘… dichterbij dan je denkt’ kan door iedereen anders ingevuld worden, dit maakt het een thema van ons allemaal; (onderwijs-)professionals, organisaties, ouders, ervaringsdeskundigen en ieder ander. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Hulp, dichterbij dan je denkt’, voor de slachtoffers of ‘De oplossing, dichterbij dan je denkt’, voor de omgeving. Maar ook: ‘Ondersteuning, dichterbij dan je denkt’, voor daders. Want hun gedrag komt vaak ergens uit voort en het is belangrijk om óók hen de helpende hand te bieden om verdere escalatie te voorkomen.
Meer informatie over de Week vind je hier.
Zorgen over een kind?
Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).
Voor professionals, waaronder die in het onderwijs, is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis.
Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
Kindermishandeling in context
Kindermishandeling vormt voor velen een ‘ver van hun bed show’: een abstract concept. Om het onderwerp context te geven en inzichtelijk te maken voor ouders, verzorgers, omstanders en professionals, delen we verhalen van ervaringsdeskundigen op de verhalenpagina, om te lezen en om te luisteren.
Door wie wordt de Week georganiseerd?
De Week startte in 2013 op initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, eerst onder de naam de Week van Kinderen Veilig. Nadat de Taskforce zijn werkzaamheden in 2016 beëindigde, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie gevraagd om de organisatie van de Week op zich te nemen.