Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Zeven manieren om voeding in de lesdag te verwerken

Voedingscentrum en Gezonde School zetten het op een rij

Hoe verwerk je voeding in de lesdag? Een thema blijft beter hangen bij leerlingen als het vaker aan bod komt. Voedingscentrum en Gezonde School geven je zeven manieren om het thema op verschillende manieren aan te vliegen, zonder al te veel voorbereidingstijd.

1. Verwerk het thema in de les

Voeding is in veel lessen te verwerken. Geef bijvoorbeeld in de taalles een opdracht aan leerlingen om een werkstuk te maken over hun favoriete gezonde maaltijd of over milieuvriendelijke voeding. Bij rekenen kan je leerlingen een opdracht geven waarbij ze met eenheden moeten rekenen van groente, fruit of andere levensmiddelen. Of laat ze kilocalorieën berekenen per portie van hun favoriete gezonde snack.

2. Samen op pad

Een marktbezoek met kleuters kan een groot leeravontuur zijn. Van de weg ernaartoe tot het dragen van de eieren terug naar school. Ze kunnen daar van alles lezen en horen over voeding en tellen hoeveel tomaten of paprika’s ze nodig hebben. “Terug op school werden groenten gewassen, gesneden en gekookt. Door veel zelf te doen, brengen de leerkrachten de kleuters op een speelse manier het belang van gezonde voeding bij.” Lees het ervaringsverhaal Met kleuters naar de markt van CBS De Tamboerijn in Gorinchem.

3. Ga op educatief bezoek

Er zijn mogelijk bedrijven in de buurt waar klassen welkom zijn voor rondleidingen en uitleg, om zo meer te leren over het reilen en zeilen van bedrijven die werken met voedingsmiddelen. Denk aan een boerderij, slagerij, fruitteler of een molen. Op Boerderijeducatienederland.nl kan je zoeken naar mogelijkheden in de buurt. Niet genoeg tijd om er met de hele klas op uit te gaan? Nodig dan een gastspreker uit bij jou op school, bijvoorbeeld een kok van een lokaal restaurant of een boer. Kijk ter inspiratie op Smaaklessen.nl onder ‘Kok in de Klas’.

4. Zet een Gezonde School-activiteit in

Bekijk het overzicht met Gezonde School-activiteiten voor het thema Voeding en selecteer een geschikte activiteit. Kijk bijvoorbeeld eens naar GrowWizzKid. Hiermee leren kinderen zelf groente telen en klaarmaken. Naast het belang van gezonde voeding, komen ook onderwerpen als voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselverspilling aan de orde. Een andere Gezonde School-activiteit is EU Schoolfruit. De school ontvangt drie keer per week fruit en groente, om te proeven en van te leren. Er staan veel meer activiteiten in het overzicht.

5. Zet de onderwijsassistent in

Een onderwijsassistent kan zich specialiseren in het thema. Deze collega kan vervolgens groepjes leerlingen ontvangen in een ruimte, zoals het kooklokaal of in een klaslokaal. Onderwijsassistent Mitchell Keizerweerd van Odyssee Almere vertelt hoe hij elke dag twee uur bouwt aan een programma rondom de Gezonde School-activiteit Smaaklessen: “Zowel kinderen als hun ouders zijn enthousiast.”

6. Aandacht voor water drinken

Veel scholen besteden voldoende aandacht aan water drinken op school. Zo zijn er scholen die een bidon uitdelen aan de kinderen, andere scholen maken posters waarmee leerlingen elkaar herinneren aan het drinken van genoeg water. Je kunt ook aandacht besteden aan water drinken in de nieuwsbrief of laat de kinderen een tekening of een collage maken. Ook populair is het pimpen van het water: elke keer andere groente en fruit in een waterkan, zoals munt, een citroentje of bessen.

7. Combineer moestuinieren met koken en proeven

Hebben jullie een moestuin op school? Wat is leuker dan de oogst samen bereiden en daarna lekker opeten? Samen koken en proeven stimuleert leerlingen tot experimenteren met smaken en ingrediënten en wekt hun interesse voor de herkomst en culturele gebruiken rondom voedsel. Proeven en koken zijn waardevolle onderdelen van voedseleducatie. Bekijk eens het lesmateriaal en praktijkverhalen op de pagina's Koken en Proeven en Moestuinieren van Jong Leren Eten. De stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten is voor alle scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.