Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Voedseleducatie op kinderdagverblijven en scholen doet ertoe

Voedseleducatie op kinderdagverblijven en scholen doet ertoe. Dat was de conclusie van het project ‘Inventarisatie Effecten Voedseleducatie Jeugd’, uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research, het Louis Bolk Institute en Maastricht University. Hierbij richtten de onderzoekers zich op voedseleducatie in de brede zin: lessen, ervaringsgericht leren, voedselaanbod en voedingsbeleid voor kinderen en jongeren (0-18 jaar) in kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen.

Op basis van 41 overzichtsartikelen met studies uit Europa, Australië, Canada en Amerika kwamen de onderzoekers tot de volgende hoofdresultaten:

  • De meeste overzichtsartikelen laten kleine, positieve effecten zien van de voedingsinterventies.
  • In de meeste studies worden positieve effecten gevonden op de determinanten van gedrag zoals kennis en het vertrouwen in eigen kunnen (zgn. eigen effectiviteit).
  • Het merendeel van de studies vindt ook positieve effecten op gedrag, veelal op de groente- en fruitconsumptie.
  • Gezondheidsmaten zoals BMI worden minder vaak gemeten en laten wisselende effecten zien.

De onderzoekers vinden het belangrijk om de jeugd gezonde en duurzame eetgewoonten aan te leren; voedseleducatie draagt daaraan bij. De aanbeveling is om interventies te kiezen die uit meerdere componenten bestaan, bij voorkeur ervaringsgerichte activiteiten met lessen, voedselaanbod en een ouder-component.

Lees hier meer over het onderzoek.