Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Voedselbosje zoekt Zwols schoolplein

Wil je kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier leren hoe voedsel groeit? En kan jullie schoolplein een stuk groener? Dan is een IVN Voedselbosje iets voor jullie school. Kinderen ontdekken er eetbare planten met al hun zintuigen. Van het snoepen van verse bramen tot de frisse geur van munt. Gemeente Zwolle en IVN Overijssel bieden dit schooljaar één basisschool een gratis Voedselbosje aan.

Wat is een Voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een standaard ontwerp van 30m2. Het bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen. Allemaal zijn ze deels of helemaal eetbaar. Van amandelboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot viooltje. Je kunt er eetbare bladeren, vruchten en bloemen vinden. Het zijn allemaal vaste planten; planten die jarenlang blijven leven. Mede daardoor is een Voedselbosje veel makkelijker te onderhouden dan een moestuin. Een Voedselbosje vormt een groene oase op een schoolplein. Het is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.

Kinderen leren over voedsel

In het Voedselbosje leren kinderen over de groei van plantaardig voedsel, wat je van de planten kunt eten en hoe het smaakt en ruikt. Tijdens de plantdag leggen we het bosje aan. Na de plantdag geeft IVN Overijssel een ‘groeien-proefles’. Ook ontvang je een lespakket voor groep 1 t/m 8, waarmee je het Voedselbosje gemakkelijk kunt integreren in je lessen. Kinderen leren:

  • Wat een Voedselbosje is en hoe je dit verzorgt.
  • Over eetbare planten en voedselkringloop.
  • Hoe je de oogst verwerkt tot een gezond gerecht.
  • Waarom het Voedselbosje goed is voor de natuur, biodiversiteit, het klimaat én jezelf!

Voorwaarden voor aanmelding

Scholen hoeven geen financiële bijdrage te leveren aan het Voedselbosje. Wel vragen we van de school het volgende:

  • Er is voldoende ruimte voor het bosje op jullie plein (minimaal 30 m2): het bosje is 5,5 x 5,5 meter óf 3 x 10 meter.
  • De plek is zonnig en er staan geen grote bomen dichtbij.
  • Jullie gaan het bosje gebruiken voor natuur- en voedseleducatie en integreren het Voedselbosje in jullie lesprogramma.
  • De school adopteert en onderhoudt het Voedselbosje het bosje minimaal 5 jaar.

Aanmelden

Komend voorjaar planten we één Voedselbosje aan in Zwolle. Bij veel interesse breiden we de actie mogelijk uit. Zie jij een Voedselbosje op jullie schoolplein helemaal zitten? Meld je dan hier aan.

Aanmelden kan tot 31 december a.s. Daarna selecteren gemeente Zwolle en IVN Overijssel de meest geschikte locatie. Daarbij kijken we o.a. naar de motivatie van de school en de praktische haalbaarheid op die locatie.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Kijk op www.ivn.nl/voedselbosjes. Of neem contact op met Maartje Langeslag, projectleider bij IVN Overijssel, via m.langeslag@ivn.nl.

Fotocredit: Fos Fotografie.