Vanaf 29 maart kunnen basis- en middelbare scholen met leerlingen uit kwetsbare wijken subsidie aanvragen via www.schoolmaaltijden.nl voor het aanbieden van een maaltijd. Daarmee wil het kabinet ervoor zorgen dat geen enkel kind met een lege maag in de schoolbanken hoeft te zitten. Het Voedingscentrum juicht dit toe en kan scholen helpen om hier een gezonde en duurzame invulling aan te geven.
Ongelijkheid verkleinen tussen kinderen
Als kinderen zelf eten en drinken meenemen naar school, dan kunnen daarin grote verschillen zitten. Het ene kind krijgt wel een gezonde lunch mee, terwijl een ander witbrood met chocopasta eet of alleen een koekje in z’n broodtrommel vindt. Dit kan te maken hebben met de financiële situatie thuis, maar ook met kennis en vaardigheden over gezond eten. Een gezonde schoolmaaltijd kan de ongelijkheid tussen kinderen verkleinen.
Een gezonde schoolmaaltijd levert meer op dan alleen een gevulde maag
Een schoolontbijt of -lunch kan daarnaast bijdragen aan een gezonde basis voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om te groeien, leren en spelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen gezonder eten en drinken als hun school een gezonde lunch aanbiedt. Leerlingen eten meer fruit, groente en bruin- en volkorenbrood en drinken meer melk en water in plaats van suikerhoudende dranken. Zo kunnen scholen met deze regeling bijdragen aan het opgroeien van een gezonde generatie voor wie gezond en duurzaam eten vanzelfsprekend is.
Voedingscentrum helpt bij gezonde duurzame schoolmaaltijd
Een gezonde en duurzame schoolmaaltijd bestaat uit producten die passen in de Schijf van Vijf. Denk daarbij aan volkorenbrood, halvarine, 100% pindakaas, 30+ kaas, fruit en groente. Het Voedingscentrum heeft praktische hulpmiddelen www.voedingscentrum.nl/gezondopschool om scholen te ondersteunen bij het aanbieden van een gezonde maaltijd.
Over Schoolmaaltijden
Het Programma Schoolmaaltijden is een idee van de landelijke overheid. Het valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor de organisatie van dit programma is er een samenwerking gestart met het Jeugdeducatiefonds en het Nederlandse Rode Kruis. Het doel is om in 2023 zoveel mogelijk kinderen en jongeren te helpen die dit het hardst nodig hebben. Het gaat om leerlingen op basisscholen en middelbare scholen.
Het Programma Schoolmaaltijden biedt verschillende keuzes. Zo kunnen scholen kijken welke manier het beste past bij hun wensen, leerlingen en mogelijkheden. Bij de aanvraag kunnen scholen kiezen uit: