Nederlandse peuters eten over het algemeen gezond. Pubers eten juist het ongezondst van alle leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leeftijdsmonitor 2023 van het CBS. De resultaten zijn ook van belang voor onderwijsprofessionals.
In de Gezondheidsenquête krijgen deelnemers een punt voor de mate waarin ze eten volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Daarbij gaat het om het eten van vlees en vis, fruit, groenten, suikerhoudende dranken, brood en ongezonde snacks.
Kinderen van 1 tot 4 jaar halen gemiddeld een score van 7,1 voor hun voedingspatroon. De groep van 4 tot 12 jaar eet al minder gezond, met een score van 6,6. Bij 12- tot 18-jarigen is de score gedaald tot 5,9, om weer te stijgen naar 6,2 bij 18- tot 25-jarigen. Het hoogst scoren 65-plussers met een 7,5.
Chocoladereep of frikandel
Jongeren van 12 tot 18 jaar eten dus het ongezondst. Drie kwart van hen eet bijvoorbeeld meer dan drie grote snacks per week, zoals een grote koek, een chocoladereep, of een frikandel. 31 procent drinkt dagelijks suikerhoudende drank. En 86 procent eet niet dagelijks twee stuks fruit.
“Het is goed om te zien dat de allerjongste kinderen relatief gezond eten”, zegt Petra Verhoef, directeur van het Voedingscentrum, in een reactie op het onderzoek. “Daar zijn veel ouders heel bewust mee bezig. En ook is er in die eerste fase veel professionele ondersteuning voor ouders en is er vaak gezonde voeding op de kinderopvang.”
Ongezonde verleidingen
Na de peuterleeftijd gaan echter ongezonde verleidingen een grotere rol spelen, signaleert Verhoef. Het Voedingscentrum pleit daarom voor verplichte lessen over voeding op school, gratis schoolmaaltijden en gezonde voeding op plekken waar veel kinderen en jongeren komen. Gezonde eetgewoonten leggen volgens Verhoef een basis voor toekomst van kinderen en jongeren. Daarom vindt ze het goed dat de regering het Programma Schoolmaaltijden voortzet. “Juist via scholen bereik je alle kinderen en vergroot je dus kansengelijkheid.”