Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Geslaagde uitwisseling over voeding op de MBO Meet & Eat in Raalte

Docenten en cateraars van verschillende MBO-opleidingen uit Overijssel kwamen dinsdag 25 februari naar de MBO Meet & Eat. Studenten van de locatie MBO Landstede in Raalte hadden voedzame en lekkere hapjes gemaakt. In de drie verschillende workshops is veel kennis gedeeld over positieve gezondheid, koken met producten uit de moestuin en het betrekken van MBO studenten bij bestaande voedselprojecten.

Duurzaam gedrag en korte voedselketens

Jasper Voorma, chefkok en eigenaar Horeca Idee, en Ronny Ellen, senior-leraar team Horeca Vakopleidingen bij Deltion college lichtten toe hoe op Deltion wordt gewerkt aan duurzaam gedrag en hoe korte voedselketens worden ingezet. Vervolgens ging kok Jasper – ontwikkelaar van het concept ‘Lekker in je vel’ – verder met een kookles waarbij je een duurzame Kimchi van Chinese kool uit de moestuin maakt. Jasper liet tijdens de kookles de koppeling ervaren tussen voeding en mentale gezondheid en met dit concept spoort hij jongeren aan om te luisteren naar je lichaam om zo gezonde keuzes maken, dus meer ‘voeden’ dan ‘vullen’.

Lysbeth De Vries van ROC Twente, auteur van ‘Doeboek Positieve gezondheid’ gaf een bredere kijk op gezondheid. Hoe ga je zelfstandig om met de verschillende uitdagingen in het leven? Willem Uitentuis, eigenaar NOZEBRA, gaf aan hoe MBO-studenten ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van voedseltuinen (op het land en in het water). Deze aanpak is gebaseerd op FoodLab Limburg en zorgt voor nieuwe instroom van studenten. Sietske Room, docent Voeding en Leefstijl adviseur Deltion College, vertelde tot slot over haar ervaringen met het inzetten van studenten bij de Foodchallenge op VO scholen of Smaaklessen op basisscholen. Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit het stimuleringsprogramma School & Omgeving en Rijke schooldag.