Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Alles weten over olie en vet? Vraag dan een gastles aan!

Scholen kunnen een gratis gastles over olie en vet aanvragen, waarin leerlingen aan de slag gaan met het maken van margarine en een leuke quiz doen.

Uitgelegd wordt wat gezonde vetten zijn en waarom je vet nodig hebt. De gastdocent laat daarnaast de zaden, pitten en vruchten zien waar de bekendste oliën van worden gemaakt. De gastles is speciaal voor groep 7/8.

De gastlessen zijn beschikbaar voor scholen in Noord- en Zuid Holland, Utrecht, Brabant en Zeeland! Wil je dit onder de aandacht brengen bij scholen in jouw netwerk? De gastles sluit aan bij de Smaakmissie Olie en Vet.

Smaakmissie Olie en Vet

De Smaakmissie Olie en Vet bestaat uit zes lessen

1 Wat weet ik al over olie en vet?

Tijdens de eerste les wordt de voorkennis van de leerlingen getoetst en brengen ze hun eigen gebruik van smeervetten en bak-en braadproducten in kaart.

Leerdoelen
De leerlingen:

  • worden zich bewust van wat ze al weten t.a.v. olie en vet
  • kunnen in kaart brengen welke smeervetten en bak- en braadproducten zij zelf eten

Op naar de winkel! Welke smeervetten, bak- en baadproducten hebben ze hier allemaal? Naast een bezoek aan de supermarkt leert de klas ook meer over verzadigde en onverzadigde vetten.

2 Naar de supermarkt

Leerdoelen
De leerlingen:

  • kunnen verzadigde en onverzadigde vetten onderscheiden en uitleggen dat verzadigde vetten het beste vervangen kunnen worden door onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is oké en verzadigd vet is verkeerd. Ze kunnen hier ook voorbeelden bij noemen
  • kunnen in de winkel smeervetten opzoeken en aangeven welke producten de voorkeur hebben en waarom
  • kunnen in de winkel bak- en braadproducten opzoeken en aangeven welke producten de voorkeur hebben

Om de onderzoekster goed te kunnen helpen is het ook belangrijk om meer te weten over de productie van olie en vetten. In deze les duiken de leerlingen de productieketen in en ontdekken wat er allemaal gedaan moet worden om een olie of vet te produceren.

3 Gastles

Leerdoelen
De leerlingen:

  • verwonderen zich over de stappen die nodig zijn voor het produceren van een aantal verschillende soorten smeervetten en bak- en braadproducten
  • kunnen in kaart brengen welke productiestappen nodig zijn voor het maken van margarine en waarderen het om dit vereenvoudigd zelf uit te voeren

4 Een vette proefles

Les 4 staat in het teken van proeven. Leerlingen doen verschillende proefjes en leren over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van olie en vet.

Leerdoelen
De leerlingen:

  • kunnen verwoorden hoe zij verschillende soorten olie en vet vinden smaken
  • weten wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid smeervetten en bak- en braadproducten is en dat dit volgens de aanbevolen hoeveelheid gegeten moet worden, niet te veel

5 Vet gesmeerde presentaties

In deze les presenteren de leerlingen de resultaten van hun onderzoek op een leuke en overtuigende manier en verwoorden ze wat ze allemaal hebben geleerd tijdens deze Smaakmissie!

Leerdoelen
De leerlingen:

  • kunnen resultaten op een leuke en overtuigende manier presenteren
  • kunnen verwoorden wat ze hebben geleerd tijdens deze Smaakmissie

Tijdens de laatste les maken de leerlingen een heerlijk gerechtje klaar!

6 Koken maar!

Leerdoelen
De leerlingen:

  • waarderen het om een salade met hierbij een dressing op oliebasis te bereiden

Gastles aanvragen via lesportaal Chef!

De gastles aanvragen kan via het lesportaal Chef!. Ga naar www.voedseleducatie.nl/gastlessen De gastles heet Gastles Olie en vet. Druk op de knop ‘Neem contact op’ om de gastles te boeken.