Deze week – 10 tot en met 14 februari – is het de Week van de Liefde. Tijdens deze week – een initiatief van Rutgers – geven middelbare scholen en het mbo lessen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Gendi, een initiatief van Stichting School & Veiligheid, biedt je tips om tijdens deze week veilig les te geven en te praten over seksualiteit – waaronder ook gender – en seksuele diversiteit – in de klas.
Let’s talk about sex
Liefde is hartstikke leuk. Maar praten over seksualiteit is ook best lastig. Met name als het gesprek gaat over gender- en seksuele diversiteit kan het er nogal eens heftig aan toe gaan in de klas. En wellicht voel je je zelf ook niet altijd even prettig of zeker als het gesprek of de les hierover gaat. Hoe doe jij het? Praten met je leerlingen over seksualiteit?
Veilig praten en lesgeven
Maak voorafgaand aan de les duidelijke afspraken zodat het gesprek in de klas veilig en met respect verloopt. En bereid je voor op een les of op ‘spontane’ gesprekken in de klas. Bekijk alle acht tips voor docenten die gaan over een veilig gesprek voeren in de klas over Gender -en seksuele diversiteit:
Download ook de gratis Visual Stappenplan voor een veilig gesprek. Een handig geheugensteuntje bij het voeren van gesprekken over ‘lastige’ onderwerpen in de klas.
Het thema seksuele diversiteit opnemen in je les
Tijdens de Week van de Liefde worden er door het hele land op school ‘lessen in de liefde’ gegeven. Rutgers – initiatiefnemer van de week – heeft op de website www.seksuelevorming.nl veel lesmaterialen staan die je hiervoor kunt gebruiken. Daarbij is ook aandacht voor het thema gender- en seksuele diversiteit.
Over Gendi
Gendi is een initiatief van Stichting School & Veiligheid. School & Veiligheid ondersteunt scholen in het bevorderen van de sociale veiligheid met steun van het Ministerie van OCW.
De website www.gendi.nl voorziet onderwijsprofessionals uit het primair- en voortgezet onderwijs en mbo van inspiratie, kennis, tips en (les)materialen om ruimte te geven aan gender- en seksuele diversiteit in de klas, op school en in het team. Met als doel dat de school een veilige plek is waar iedereen zich zelf kan zijn.