Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Kiem Montessori benadrukt waarde van goede communicatie

Kiem Montessori in Amsterdam is een kleine, knusse school met dito kantine. Daar werkt kantinemedewerkster Sema Kelebek in de open keuken. Ze krijgt daarbij hulp van leerlingen die zich vrijwillig aanmelden. Sema: “Soms bedenken ze een eigen gerecht dat ze zelf willen klaarmaken en verkopen. Ik bekijk dan samen met hen of het geschikt is om verkocht te worden.”

In de kantine prijkt de Ambitieverklaring van het Voedingscentrum op de muur. Door die te ondertekenen, geeft Kiem Montessori aan dat ze een gezonde kantine de normaalste zaak van de wereld vindt. De Gouden Schoolkantine Schaal die de school ontving, bewijst dat een er gezonder aanbod van eten en drinken in de kantine aanwezig is.

Duidelijke regels op school

Docent lichamelijke opvoeding, Linda Westera, is vanaf het begin betrokken bij de gezonde ambities van haar school. Zij zegt dat die goed merkbaar zijn voor leerlingen, ouders en docenten. “Het is heel belangrijk dat iedereen op één lijn zit, anders is ons gezonde beleid moeilijk uit te voeren. Want naast gezonde producten in de kantine hebben we ook regels rond voeding.”

Er mag heel veel op Kiem Montessori, maar voor frisdrank, snoep, koek en chips is volgens Linda geen plek. “Die regels komen aan bod tijdens bijvoorbeeld de mentorgesprekken en ook ouders zijn ervan op de hoogte. Bovendien maken posters in school duidelijk dat er betere alternatieven zijn voor ongezonde snacks.”

Alles in kantine zelf bereid

Ook is bij iedereen in school bekend dat Sema alle producten in de kantine zelf bereidt met (verse) ingrediënten, zoals meel, melk en verse kruiden. “Ook bouillon maak ik meestal zelf”, vertelt Sema trots.

Doorgaans biedt ze dagelijks vier vaste producten en een dagspecial aan. Alles is halal en er zijn vegetarische opties. De school kiest hiermee voor een bescheiden, maar kwalitatief goed aanbod voor iedereen. “Mijn wortelcake is erg populair. Wel in kleine porties natuurlijk”, zegt Sema lachend. “En leerlingen vragen me vaak of ik broodjes hete kip kan maken!”

In gesprek over gezonde alternatieven

Aan het begin van het schooljaar waren er soms nog discussies over het gezonde aanbod. Maar inmiddels vinden de leerlingen het dagelijkse fruit en de volkoren producten in de kantine normaal. En ja, in de bovenbouw kopen ze donuts bij de supermarkt, maar daarover gaan Linda en anderen dan met hen in gesprek, zodat ze zich bewust zijn van de alternatieven.

Geduld en samenwerking

Linda heeft een tip voor andere scholen die overwegen om gezonde keuzes te maken: “Begin klein. Ons gezonde beleid was er niet in één dag, dat was een proces van jaren. We bouwden oude gewoontes langzaam af. Daarbij was goed contact met de kantinemedewerker altijd heel belangrijk.” Sema knikt: “Met geduld en samenwerking kom je er wel.” Linda: “Op sommige scholen kan de kantine een soort eiland zijn, maar een gezonde schoolkantine moet je echt sámen oppakken.”

Fotobijschrift: Linda en Sema voor het collectiebord met hun Schoolkantine Schalen.