Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Tips voor verkeersouders om met weerstand om te gaan

In Nederland zetten zo’n 32.000 verkeersouders zich in voor de verkeersveiligheid rondom de school. Ze denken bijvoorbeeld mee over veilige school-huisroutes of organiseren verkeersactiviteiten voor de kinderen. Zo zorgen ze ervoor dat de leerlingen veilig naar school kunnen én leren over verkeer. Gelukkig zien de meeste mensen het nut in van deze verkeersactiviteiten en dragen ze hun steentje bij.

Toch bestaat de kans dat verkeersouders aanlopen tegen weerstand, zegt Sandra van Baars (Landelijk Projectleider Ouderparticipatie bij Veilig Verkeer Nederland). “Uit een onderzoek dat wij in 2019 hebben gehouden onder onze VVN Verkeersouders blijkt dat zij regelmatig tegen weerstand aanlopen. En dat er behoefte is aan handvatten om hier op een positieve manier mee om te gaan. Met deze podcast in samenwerking met Omdenken lichten we daarom zo’n situatie uit en reiken we een aantal tips aan.”

Omgaan met weerstand

Ook verkeersouder Henno, verkeersongevallenspecialist en vader van twee kinderen, krijgt wel eens met een weerwoord te maken. Bijvoorbeeld bij het uitdelen van kaartjes met een gewenste aanrijroute om de veiligheid rondom de school te verbeteren. “Bij 99% worden de kaartjes over de voorgestelde aanrijroute positief ontvangen. Maar er was één dame die zei ‘Leuk verhaal, maar ik ga dat niet doen’.”

Omdenken-podcast met tips

Berthold Gunster is de grondlegger van Omdenken en gaat in een speciale podcast met Henno in gesprek. Hierin geeft hij tips over hoe er met soortgelijke situaties kan worden omgegaan. Zo kunnen verkeersouders zich met meer plezier inzetten voor veilig verkeer! Ontdek zijn belangrijkste tips hieronder en luister de podcast om het hele gesprek te horen.

Tip 1: Maak geen probleem van het probleem

Het kan lastig zijn om niet te blijven hangen aan het ene verhaal dat geen succes is. Maar aan sommige problemen kun je niets doen. Het helpt je niet je daaraan te irriteren. Sterker nog: dat maakt het alleen maar vervelender. En dat gaat je afleiden van wat je wél hebt bereikt. Probeer daarom niet in die irritatie te blijven hangen. Het is vervelend - punt.

Tip 2: Bedenk dat jouw inzet misschien alsnog effect heeft

Misschien zet jouw inzet iemand tóch aan het denken... Het zou zomaar kunnen je iemand overtuigd hebt, zonder dat ze het aan je (durven) laten merken. Wie weet stapt de dame in Henno’s voorbeeld na het gesprek wel in de auto en past ze haar gedrag toch aan, omdat ze het bij nader inzien wél met hem eens is. Hoe mooi zou dat zijn?

Tip 3: Spiegel het gedrag van de ander

Peil de behoefte van de persoon met wie je in gesprek gaat. Je komt minder belerend over wanneer je je tempo, toon en houding aanpast aan de ander. Als iemand haast heeft, kun je bijvoorbeeld beter even meelopen dan de ander staande te houden. Op deze manier erken je de ander en maak je echt contact. Zo verdwijnt vaak de hardnekkigste weerstand en maak je geen valse start.