Steeds meer jongeren ervaren seksuele grensoverschrijding. Dat is een van de opvallende uitkomsten van Seks onder je 25e, een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren van 13 tot 25 jaar. Het onderzoek Seks onder je 25e is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. Ruim tienduizend jongeren deden aan het onderzoek mee. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie jongeren van 13 tot 25 jaar door het gebruik van weging.
Cijfers over seksuele grensoverschrijding
Het aantal jongeren dat aangeeft dat ze ooit seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, is gestegen. Vier procent van de jongens en twintig procent van de meiden geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk twee procent en twaalf procent. Ruim de helft van de meiden (54 procent) en een op vier jongens (23 procent) hebben te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding: van ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. In 2017 was dit respectievelijk 48 procent en 18 procent. Dit terwijl de meeste jongeren (94 procent) aangeven dat ze altijd zeker weten dat de ander ook seks wil. Tien procent van de jongeren geeft aan dat ze dit niet altijd checken. Meestal geven ze hiervoor als reden dat ze dit wel weten zonder dit te checken.
Groei groep die geen anticonceptie gebruikt
Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep die geen anticonceptie gebruikt groeit. Een op de vijf meiden die ooit vaginale seks had, gebruikte in 2023 geen anticonceptie. In 2012 was dat één op de elf. Meer dan de helft van de meiden die geen anticonceptie gebruiken, wil geen hormonen gebruiken.
Ook het condoomgebruik onder jongeren neemt verder af. In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar tweederde.
Lees hier het hele onderzoeksrapport.
Lees hier de samenvatting.