Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Provincie Utrecht geeft vouchers voor groene schoolpleinen van basisscholen

Basisscholen in de provincie Utrecht die een verhard schoolplein willen omzetten naar een meer groene, natuurrijke speel- en leeromgeving kunnen bij de provincie Utrecht tot en met 30 november 2025 een voucher aanvragen van 15.000 en soms 20.000 euro.

Waarvoor bestemd?

Basisscholen of koepelorganisaties die basisscholen vertegenwoordigen kunnen geld aanvragen voor de aanleg van een groen schoolplein. Als ze geld aanvragen voor een groen schoolplein, dan mogen ze ook de kosten voor voorbereidende activiteiten opvoeren. Het gaat dan om het opstellen van een ontwerp en voor een vijfjarig beheer- en onderhoudsplan.

Speeltoestellen en structuren waarmee of waarop kinderen kunnen spelen komen niet in aanmerking voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan een klimrek, glijbaan of wipkip.

Speelaanleidingen die bijdragen aan een natuurrijke speel-en leeromgeving, zoals stapstenen, wilgentunnels en waterpompen, komen wél in aanmerking voor subsidie.

Voorwaarden voor aanvragen

Het nieuwe schoolplein moet een substantiële bijdrage leveren aan minimaal twee van de drie hoofddoelen:

  • Meer biodiversiteit.
  • Een gezondere leefomgeving.
  • Betere klimaatbestendigheid.

Aanvullend moet een project voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. U moet de activiteit binnen 24 maanden na verstrekking van de subsidie uitvoeren.
  2. Als de activiteit (gedeeltelijk) op grond van anderen wordt uitgevoerd dan is schriftelijke toestemming van de grondeigenaar nodig.
  3. Is een vergunning of ontheffing nodig, dan moet deze op het moment dat de activiteit start aanwezig en op orde zijn.
  4. Voor elk schoolplein kunt u maar één keer subsidie aanvragen. Koepelorganisaties kunnen voor iedere school in hun organisatie een aparte subsidieaanvraag indienen.
  5. U moet de aanvraag indienen voordat de aanleg van het groene schoolplein start. Met het ontwerp en het beheer- of onderhoudsplan mag u al wel begonnen zijn.
  6. De beplanting moet voor minimaal 50 procent uit inheemse beplanting bestaan en/of uit beplanting die aantoonbaar een bijdrage levert aan de biodiversiteit. De beplanting mag niet invasief zijn. Meer uitleg over de beplanting staat in de toelichting van de subsidieregeling externe linkonder ‘artikel 1.3 Algemene criteria’, lid 2 ‘voorwaarden aan beplanting’. Voorbeelden van inheemse beplanting vindt u op onze plantenlijst (pdf).
  7. U moet omschrijven hoe het beheer voor vijf jaar geborgd is.

Criteria voor de schoolpleinen

  1. De inrichting van het groene schoolplein draagt bij aan het voorkomen van regenwateroverlast en droogte, bijvoorbeeld door verharding te verwijderen. Laat ook het regenwater waar mogelijk zichtbaar infiltreren in de bodem (bijvoorbeeld door middel van gootjes, infiltratievelden, waterpleinen, wadi's en dergelijke).
  2. Een deel van de beplanting is eetbaar en draagt hiermee bij aan bewustwording van gezonde voedselkeuzes (fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, moestuin et cetera).
  3. De schoolkinderen krijgen een actieve rol bij het beheer en onderhoud van het schoolplein.
  4. Het groene schoolplein voldoet verder aan minstens drie van de volgende vijf voorwaarden:
  • De speelomgeving is divers.
  • De inrichting van het schoolplein is voorzien van voorzieningen om de biodiversiteit/fauna te bevorderen.
  • De inrichting van het schoolplein draagt bij aan het voorkomen van hittestress door middel van het creëren van schaduw.
  • School- of buurtkinderen en hun ouders of verzorgers zijn vanaf het begin bij het ontwerpproces betrokken.
  • Het gebruik van het schoolplein is geïntegreerd in het lesprogramma: Inspiratie hiervoor is te vinden op het Servicepunt Utrechtse Schoolpleinen.
  • Minimaal 50 procent van het groene schoolplein heeft een natuurlijk, inheems groen karakter.

Voor een verdieping op bovenstaande opsomming, zie de toelichting bij de regeling, paragraaf 2.2

De provincie Utrecht heeft een speciale pagina over de voucherregeling. Daar is informatie te vinden over:

  • De hoogte van het bedrag.
  • Hoe subsidie aan te vragen.
  • De beoordeling.
  • Na de subsidieverlening.