Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Het hoe en waarom van een inclusief en groen schoolplein

Interview met Suzanne van Ginneken van Speelnatuur

Suzanne van Ginneken van Speelnatuur weet alles over het groene en inclusieve schoolplein. Ze vertelt erover in een interview met Stedebouw & Architectuur.

Kinderen met een beperking

Bij een inclusief schoolplein gaat het ook over kinderen met een beperking. Voor hen is het super belangrijk, aldus Suzanne van Ginneken van Speelnatuur, dat ze meedoen en dat ze vrienden krijgen omdat er veel eenzaamheid onder deze groep is. Volgens Van Ginneken is er bij de gemeente pas de laatste twee jaar aandacht voor het onderwerp en leeft het bij de scholen (besturen, directeuren, leerkrachten) nog onvoldoende. Dit komt onder andere omdat Nederland een gescheiden systeem heeft en kinderen met een beperking naar het speciaal onderwijs gaan.

Reguliere scholen vinden een inclusief schoolplein vaak niet nodig. Daarbij vergeten ze volgens Van Ginneken twee zaken:

  • Kinderen met autisme of ADHD hebben ook een beperking.
  • Een schoolplein is openbaar en ook bestemd voor kinderen uit de buurt.

Ontwerp inclusief schoolplein

Volgens Van Ginneken vereist een inclusief schoolplein allereerst een goede structuur. Daarnaast is de sociale kant belangrijk:

  • Kinderen moeten zich 100 procent welkom voelen.
  • 70 procent van de speelelementen moet voor iedereen bereikbaar zijn.
  • 50 procent moet bruikbaar zijn voor ieder kind.

Aandachtspunten daarbij zijn onder meer een goede padenstructuur met half verharde paden, de details en de maatvoering. “Net een centimeter te hoog of te laag kan uitmaken of je iets wel of niet kan gebruiken.”

Groene schoolpleinen

Van Ginneken is ook een voorstander van groene schoolpleinen met volop natuurlijke elementen. “Als een schoolplein wel groen is, ervaren kinderen die dat van huis uit niet meekrijgen, een heel nieuwe natuurbeleving. Dat is heel belangrijk, ook voor later. Want als je dat als kind niet hebt meegekregen, zorg je later als volwassene ook niet goed voor de natuur.”

Lees het hele interview met Suzanne van Ginneken op de website van Stedebouw & Architectuur.