Veel jongeren vinden dat ze te veel op hun smartphone zitten, bleek onlangs uit onderzoek van de Volkskrant en I & O Research. Maar hoe leer je die slechte gewoonte af? Catherine Price, wetenschapsjournaliste en auteur van ‘How to break up with your phone’ gaf op de techconferentie The Next Web zeven tips. En die zijn niet alleen voor jongeren handig…
Tip 1: Begin met een kleine bewustwordingsoefening
Zit je door Instagram of Facebook te scrollen? Doe dan een kleine mindfullness-oefening.‘Laat wat ik nu doe op mijn telefoon mij goed voelen? Hoe is mijn houding? Hoe is mijn ademhaling? Wil ik nu écht op mijn telefoon kijken?’ Door je bewuster te zijn van je gedrag, kun je dit makkelijker veranderen, denkt Price.
Denk meteen eens na of het écht jouw eigen keuze was door die Instagram-posts te scrollen, of ben je er als het ware ingezogen? Vraag jezelf af: waar wil ík zelf eigenlijk mijn aandacht aan besteden?
Tip 2: Pak de controle terug
Zet al je notificaties uit die ervoor zorgen dat je geleid wordt in de keuzes die je maakt. Zet in WhatsApp alle groepen op ‘mute’ en lees ze wanneer jij dat wilt. Bij de meeste telefoons kun je instellen van welke belangrijke berichten je wel notificaties wilt ontvangen, bijvoorbeeld door een VIP-lijst te maken van contacten.
Tip 3: Kijk op een andere manier naar je telefoongebruik
Probeer je relatie met je telefoon op een andere manier te beschouwen. Denk niet: ik mis iets als ik niet op mijn telefoon kijk, maar denk juist: ik mis iets als ik wél op mijn telefoon kijk. De tijd die je op je telefoon doorbrengt, spendeer je namelijk niet aan andere dingen die je leuk vindt, zoals tijd doorbrengen met vrienden of een hobby beoefenen. Price: “Door er op die manier over na te denken, is het makkelijker afstand te nemen van je smartphone.”
Tip 4: Begin met een proefscheiding
Oefen met afstand nemen van je telefoon door je telefoon bijvoorbeeld eens thuis te laten als je een wandeling gaat maken. Of tijdens een treinreis je telefoon in je zak te laten. “In het begin zul je versteld staan hoe krachtig je hunkering naar je telefoon is.” Ook hierbij is een mindfullnessoefening nuttig, ondervond Price: “Besteed aandacht aan het verlangen naar je telefoon. Wat gebeurt er in je hoofd, hoe voelt het in je lijf? Houd dit een tijdje vol en je zult zien dat het verlangen langzaam wegebt.”
Tip 5: Kijk naar anderen
Als je iemand in de lift of in de trein naar zijn telefoon ziet staren, is onze natuurlijke reactie om ook naar onze telefoons te grijpen, schrijft Prince. “Weersta deze neiging en grijp het moment aan om je bewust te worden van jezelf. Haal diep adem, ontspan je schouders en denk aan je eigen telefoongebruik.”
Tip 6: Stel regels voor jezelf op
Wees je eigen moeder en geef jezelf wat regels over je eigen telefoongebruik. Geen telefoon tijdens het eten, geen telefoon in bed, en vermijd ‘phubbing’. Dit is een samentrekking van phone en snubbing, oftewel snauwen, en doelt op de momenten waarop het sociaal gezien onsympathiek is om op je telefoon te kijken. Bijvoorbeeld: middenin een gesprek op je telefoon kijken (dit gebeurt vaker dan je denkt), op een feestje naar je telefoon staren of tijdens een dinertje met familie of vrienden toch even dat appje versturen. Price: “Pak alleen je telefoon erbij als het echt bevorderlijk is voor het gesprek, bijvoorbeeld als je een foto wilt laten zien of je agenda wilt bekijken om de volgende afspraak in te plannen.”
Tip 7: Werp barrières voor jezelf op
Het merendeel van de keren dat je op telefoon kijkt zijn – hoe Price het noemt – ‘zombiechecks’. Je hebt uit een automatisme je telefoon gepakt, en twintig minuten later schrik je op uit een hersenloze scrollsessie door Instagram. “Zombiechecks zijn vrijwel altijd onbevredigend en geven je het gevoel dat je je leven verspilt”, zegt Price. Een simpele ingreep als een elastiekje om je telefoon of een schermvergrendeling met een waarschuwing: ‘wil je zeker weten je telefoon checken?’ helpen je om zombiechecken tegen te gaan.
Als dit allemaal niet werkt, geeft Price een laatste redmiddel: denk na over wat je op je sterfbed zou wensen. Waarschijnlijk is dat niet: ‘Ik zou willen dat ik meer tijd op Facebook had doorgebracht’.
Bron: de Volkskrant.