Wat kun je als leerkracht doen als er een vermoeden of aanwijzing is van seksueel misbruik? De Stichting School & Veiligheid zette het op een rijtje. In het artikel wordt eerst ingegaan op tips in een normale schoolsituatie, waarvan een deel ook bij afstandsonderwijs geldt. Het tweede deel gaat over je mogelijkheden wanneer je alleen online contact hebt, zoals in deze coronacrisis. De tips zijn vooral geschreven voor leerkrachten in het PO en VO, maar zijn voor een groot deel ook bruikbaar voor docenten in het MBO.
Vermoeden seksueel misbruik in ‘normale schoolperiode’
Zijn er signalen waar je op kunt letten? Nee, er zijn geen specifieke signalen die wijzen op seksueel misbruik. Het is moeilijk voor kinderen om hier over te praten of om signalen te laten zien. Want ze willen eigenlijk liever niet dat het misbruik ontdekt wordt. Dat heeft te maken met loyaliteit naar de pleger die vaak dicht bij het kind staat, zoals een familielid of een huisvriend. Schaamte en schuldgevoel spelen ook vaak een rol. De kinderen denken soms dat zij de enigen zijn die dit overkomt. En bovendien zijn ze bang dat er iets verschrikkelijks gebeurt als het misbruik uitkomt. Wat vaak ook klopt, want het kind kan zijn gezin verliezen en de dader krijgt straf.
Wat zeg je als een leerling je vertelt over seksueel misbruik thuis?
Wel doen:
Niet doen:
Bekijk hierover een filmpje van Centrum Seksueel Geweld:
Wat moet je doen als je een vermoeden heeft van of aanwijzing voor seksueel misbruik thuis?
Als je een vermoeden of aanwijzing hebt van seksueel misbruik ga je naar de aandachts- of zorgfunctionaris van school. Deze zet, samen met jou, het stappenplan van de Meldcode in werking. Dat betekent in het kort:
Wat kun je als leerkracht het hele schooljaar doen om de drempel voor leerlingen lager te maken voor het praten over seksueel misbruik?
Mogelijk seksueel misbruik tijdens afstandsleren in coronatijd
Wat kun je doen als de school – de haven waar kwetsbare leerlingen veilig zijn voor seksueel misbruik in de thuissituatie – is weggevallen en leerlingen alleen nog online les krijgen? Ook in deze situatie kun je nog veel betekenen voor leerlingen. Dit geldt voor iedere leerkracht, maar nog meer voor mentoren en po-leerkrachten met een vaste groep. Want je blijft als leraar een vertrouwd persoon voor iedere leerling.
Wat kun je doen – organisatorisch
Wat kun je doen – pedagogisch
Adviezen Veilig Thuis
Veilig Thuis adviseert mentoren in deze tijd van afstandsleren de volgende stappen:
Bekijk hier meer filmpjes met informatie voor leerkrachten over seksueel misbruik in de thuissituatie.
Meer informatie