Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Veilig zwemmen: het voorkomen van verdrinking bij jonge nieuwkomers

Het lijkt een warme zomer te worden en er mag weer gezwommen worden. In Nederland verdrinken elk jaar tientallen mensen. Bij tieners met een niet-westerse achtergrond is de sterfte door verdrinking ruim zeven keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Daarom vraagt Pharos samen met GGD GHOR Nederland, VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid en het COA weer aandacht voor zwemveiligheid.

Als voorspellingen uitkomen, krijgen we voor het derde jaar op rij een warme en droge zomer. Daarom zullen veel kinderen en jongeren het water opzoeken. In het zwembad, maar ook in de open lucht. Dat kan gevaarlijk zijn.

De zwembaden zijn weer open

Inmiddels zijn de Nederlandse zwembaden weer open. De KNZB vraagt zwembaden om de hoeveelheid chloor te verdubbelen tegen het coronavirus. Er kan dus weer volop gezwommen worden, binnen en buiten.

Geen zwemdiploma

Veel nieuwkomers kunnen minder goed zwemmen dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Vaak hebben zij geen zwemdiploma. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat nieuwkomers:

  • Zwemlessen niet altijd kunnen betalen.
  • Niet weten waar kinderen zwemles kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat informatie hierover alleen in het Nederlands te vinden is.
  • Uit een land komen waar zwemles en gemengd zwemmen niet gangbaar zijn.

Wat kun je doen?

Zwemmen is leuk, en het ziet er makkelijk uit. Maar dat is het niet. Daarom is het belangrijk dat we mensen meer vertellen over het gevaar van water. En hoe belangrijk het is dat je kunt zwemmen voordat je in het water springt.

Pharos helpt samen met GGD GHOR Nederland, VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid en het COA gemeenten en professionals in zorg, welzijn en onderwijs om inwoners meer te vertellen over zwemveiligheid. Hiervoor maakten ze verschillende materialen: