Haarlemmermeer is op woensdag 13 maart trotse gastheer voor de 63ste Nationale Viering Boomfeestdag. De gemeente heeft gekozen voor het thema ‘Ieder Kind een Boom’ en dit wordt ook het landelijk thema voor Boomfeestdag 2019.
Geschiedenis
Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Vanaf 1980 is het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer) doorgegaan als Stichting Nationale Boomfeestdag. Nu, bijna 60 jaar later, worden er jaarlijks door ruim 115.000 kinderen enthousiast bomen geplant!
Ieder kind een boom
Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten (ieder kind een boom). Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.
Tijdens de Nationale Boomfeestdag in 2016 heeft gemeente 's-Hertogenbosch als eerste gemeente in Nederland de Intentieverklaring ‘One Tree Per Child - ieder kind een boom’ ondertekend. Met de ondertekening onderstreept de gemeente dat het de intentie heeft om ieder kind binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch in zijn of haar bassischooltijd minimaal één eigen boom te laten planten.
‘Ieder kind een boom’ in de praktijk?
Ondertussen hebben meer dan 50 gemeenten het voorbeeld van gemeente ‘s-Hertogenbosch gevolgd en de Intentieverklaring ondertekend, maar hoe nu verder? Hoe breng ik als gemeente het streven om ieder kind een boom in mijn gemeente te laten planten?
Als een reactie daarop was er in september 2017 in Madurodam een Creatieve Sessie georganiseerd. Met een aantal gemeenten, die de intentieverklaring hebben ondertekend, is er gebrainstormd over hoe je creatief kan omgaan met bijvoorbeeld ruimtegebrek voor nieuwe bomen of juist financieel beperkte mogelijkheden hierin? Niet alleen op gemeentelijk niveau, maar ook op het niveau van basisscholen, planmakers en beheerders is hier goed over nagedacht: Een overzicht van de creatieve invulling vind je hier.
Lever ook jouw bijdrage!
Nu zijn er al verschillende creatieve invullingen bedacht, maar hier houdt het natuurlijk niet op: we gaan door!
Ben je werkzaam bij een gemeente, bassischool, hovenier, architectenbureau of ben je gewoon erg betrokken bij groen én heb je een goed idee om ‘ieder kind een boom’ in de praktijk te brengen of behoefte aan meer informatie? Meld je dan hier en stuur jouw idee op!