Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Leven en werken op school

In gesprek met schoolleider Jan Willem Heemstra, leerling Toby en kinderarts Brita de Jong-van Kempen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor professionals die met kinderen, jongeren en hun ouders werken? Het Nederlands Jeugdinstituut maakte een serie podcasts waarin verschillende professionals uit het jeugdveld vertellen over hun ervaringen en nieuwe inzichten. In deel 8 een gesprek met schoolleider Jan Willem Heemstra, leerling Toby en kinderarts Brita de Jong-van Kempen.

Schoolleider Jan Willem Heemstra

Jan Willem is directeur van de scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar. Tijdens de lockdown heeft hij er zo snel mogelijk voor gezorgd dat leerlingen thuis onderwijs konden volgen, onder andere door 150 Chromebooks aan ze uit te lenen. Onderwijzers verzorgden online lessen en er werd geprobeerd om zoveel mogelijk het bestaande lesprogramma aan te houden. Voor bepaalde vakken zoals lichamelijke oefening en handvaardigheid was dit niet altijd makkelijk. Uiteindelijk is besloten welke uren leerlingen echt aanwezig moesten zijn en wanneer er tijd was voor vragen. Mentoren controleerden een paar uur week hoe het met de leerlingen ging.

De scholengemeenschap hield dit een aantal weken vol maar zag ook dat een bepaalde groep leerlingen het moeilijk vond om dit type onderwijs te volgen. Zij mochten daarom regelmatig fysiek onderwijs volgen dat werd verzorgd door onderwijsassistenten. Dit gold ook voor de leerlingen van ouders met een cruciaal beroep. Hoewel Jan Willem ziet dat sommige leerlingen baat hadden bij het online onderwijs, blijft hij het belangrijk vinden dat leerlingen fysiek onderwijs krijgen. “Onderwijs is bij uitstek iets wat je samen doet. Ik moet er niet aan denken dat dit een systeem wordt waarbij het op afstand gebeurt.”

Leerling Toby

Toby, leerling op het Montessori college in Nijmegen, moest een half jaar geleden vanuit huis onderwijs volgen en vond dit niet prettig. Hij zat net in het eerste schooljaar en vond het jammer dat hij geen fysiek onderwijs kon volgen. “In het begin dacht ik: drie weken geen school dat kan wel.” Maar naarmate het langer duurde, begon het saai te worden en begon hij zich ook zorgen te maken.

Toby miste zijn vrienden op school en de uitleg via thuisonderwijs was moeilijker te volgen dan in het klaslokaal. Toby is niet bang voor het virus zelf maar wel voor een lockdown van een paar maanden. “We zijn allemaal ook wel klaar met corona.”

Toby’s schoolprestaties zijn niet heel erg veranderd maar op school zijn vindt hij fijner dan thuis onderwijs volgen. “Ik ben een stuk blijer omdat ik met meer mensen contact heb dan tijdens de lockdown. Als het weer zover komt, hoop ik dat het weer snel voorbij gaat.”

Kinderarts Brita de Jong-van Kempen

Brita de Jong-van Kempen is kinder- en jeugdarts bij het Medisch Centrum in Leeuwarden. Brita vindt het heel belangrijk dat leerkrachten goed voor zichzelf blijven zorgen en zich blijven houden aan de maatregelen zodat ze niet besmet raken. Het risico van uitval van leerkrachten wordt hierdoor verkleind en daarmee dus ook de uitval van lessen. Brita pleit ervoor dat school meer is dan alleen onderwijs en ook invloed heeft op andere domeinen zoals gezondheid, sociale ontwikkeling en veiligheid van kinderen. “Kinderen moeten op de fiets naar school en lopen door het schoolgebouw. Dit zorgt voor beweging en dit valt bij online onderwijs weg.”

Kinderen hebben vrienden en docenten nodig voor hun identiteitsvorming en tijdens de lockdown zag je dat kinderen geïsoleerd en soms zelf uit beeld raakten. School biedt voor kinderen ook een veilige plek waar ze ondersteund en gezien worden. Toen de scholen dicht waren, viel deze veilige plek weg. Volgens Brita is het belangrijk dat leerkrachten blijven praten met de kinderen. “Vraag ze hoe de eerste lockdown was, hoe het thuis gaat en wat je voor ze kan betekenen. Houd je aan de maatregelen en wees je bewust van de belangrijke rol die je vervult!”

Beluister de podcast.

Eerder in deze serie was er een podcast met Hester van Toledo, leerkracht groep 3, 4 en 5 op een Montessorischool. Beluister hier de podcast met Hester.