Voedingslessen van een diëtist, een voedingsconsult voor ouders van kleuters, kijken hoe de basisschool een gezondere plek kan zijn, een extra lengte- en gewichtmeting en workshops over een gezonde leefstijl. Dat zijn de vijf pijlers van ‘Ik Lekker Fit’. Het project gaat dit schooljaar het derde jaar in. Een programma van de gemeente Schagen, uitgevoerd door GGD Hollands Noorden en diëtistenpraktijk Dieet & Co en ondersteund door Melissa Deenstra. Melissa is JOGG-regisseur bij Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon. Haar taak is jongeren te leren hoe ze zelf voor een gezondere toekomst kunnen zorgen.
Doel van de gemeente Schagen is een gezonde leefstijl bij kinderen te stimuleren. Fitte en blije kinderen. In de verschillende programmaonderdelen leren kinderen en hun ouders of verzorgers wat nodig is om de leefstijl gezonder te maken. En scholen hebben de mogelijkheid om te worden begeleid om Gezonde School te worden. Het project loopt in elk geval 5 jaar, van 2018 tot 2022.
Op supermarktsafari
Op de basisschool krijgen alle kinderen jaarlijks twee voedingslessen van een diëtist van Dieet & Co. Mariska Rinkel van Dieet & Co: “Tijdens deze lessen leren ze op een leuke, positieve manier wat eten kan doen voor je lichaam en hoe je gezond kunt eten. Wat doen voedingsvezels voor je lijf? Waarom heb je water nodig? Maar ook: waarom is slaap zo belangrijk? Net als bewegen. Natuurlijk mogen ze proeven en eten. En we gaan met de oudsten zelfs koken en op supermarktsafari.”
Onderzoek onder alle 5- en 6-jarigen
In aanvulling op het aanbod van de jeugdgezondheidszorg, hebben ouders of verzorgers van 5- en 6 jarigen de mogelijkheid om met een diëtiste in gesprek te gaan over gezond eten en drinken. Handige tips en informatie over gezonde voeding maakt samen eten leuk en lekker.
Vignet Gezonde School
Natuurlijk is het ook belangrijk dat de school zelf zorgt voor een gezonde omgeving. Marsha Kaarsbaan is Gezonde School-adviseur bij GGD Hollands Noorden. “Daarvoor werken we met de landelijke Gezonde School-aanpak. De school kiest één of meer thema’s en werkt volgens een stappenplan aan vier pijlers: educatie, beleid, omgeving en signalering. Zo wordt en blijft gezondheid dagelijkse praktijk op school. Leerlingen maken sneller een gezonde keuze , nu en in de toekomst. Heeft school één of meer thema’s op orde? Dan kan het Gezonde School-vignet aangevraagd worden!
Vroegtijdig overgewicht signaleren
De volgende stap is een lengte- en gewichtmeting. Deze is voor alle 8-jarigen in de gemeente Schagen. Een doktersassistente van de jeugdgezondheidszorg van de GGD doet deze meting op school. Als er aanleiding voor is, kan de jeugdverpleegkundige met de ouder en het kind in gesprek gaan. Mariska Rinkel: “Doel daarvan is over- of ondergewicht vroegtijdig te signaleren en aan te pakken of voorkomen.”
Ouders hebben grootste rol
En dan zijn er nog workshops voor ouders. De thema’s van de workshops worden gekozen in overleg met de school en de ouders en sluiten aan bij de Gezonde School-aanpak. Melissa Deenstra: “Ouders hebben uiteindelijk de grootste rol als het gaat om een gezonde leefstijl van hun kinderen. Zij zijn het belangrijkste voorbeeld, bepalen wat er gegeten wordt, thuis en op school en geven bewust of onbewust regels en normen mee aan hun kinderen over voeding en beweging.”