Van 9 tot en met 15 maart 2020 vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Ook scholen kunnen hieraan deelnemen. In 2019 deden maar liefst 132 scholen dit. Zij bestelden een speciaal lespakket. Deelnemers kunnen zich vanaf vandaag (7 januari) op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen.
Nationale Week Zonder Vlees is begrip in Nederland
De jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër en de Vegabijbel. Inmiddels rolt Isabel de campagne uit samen met een team vanuit haar bedrijf Green Food Lab.
Ondanks dat de Nationale Week Zonder Vlees pas sinds 2018 bestaat, is het een begrip aan het worden in Nederland. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Blauw blijkt dat 43% van de Nederlanders van de Week Zonder Vlees heeft gehoord, wat gelijk staat aan bijna 7,5 miljoen mensen. Maar liefst de helft van de Nederlanders die de campagne heeft gezien, spreekt de intentie uit om in de toekomst minder vlees te eten.
Deze cijfers worden ondersteund door resultaten uit een enquête die gehouden is onder de ruim 55.000 deelnemers van de Nationale Week Zonder Vlees 2019. Hierin geeft iets meer dan de helft van deelnemers (52%) aan na zes maanden nog steeds structureel minder vlees te eten dankzij de campagne. Met recht kan de Week Zonder Vlees dus een nationale campagne worden genoemd die daadwerkelijk bijdraagt aan een impactvolle gedragsverandering.
Groeiend bewustzijn over vlees eten
De Nationale Week Zonder Vlees sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. De grote milieu-impact van vlees eten speelt hierin een belangrijke rol. De besparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als onderdeel van het Nederlands eetpatroon.
Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden.
Aanmelden is nu mogelijk
Deelnemers worden op de hoogte gehouden door middel van tips en inspiratie en krijgen toegang tot het digitale Nationale Week Zonder Vlees magazine dat begin maart verschijnt.