Van 11 tot en met 17 maart vindt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Dit jaar doen ruim 55.000 deelnemers mee. Onder hen ook 132 scholen, die een speciaal lespakket hebben besteld. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees gaan deelnemers de uitdaging aan om de hele week geen vlees te eten.
De Nationale Week Zonder Vlees werd maandag officieel afgetrapt door de opening van de pop-up store op Utrecht Centraal door wethouder Lot van Hooijdonk. Deze locatie op het knooppunt van Nederland vormt het kloppend hart van de campagne en het loket voor consumenten om naartoe gaan met vragen en opmerkingen.
De Nationale Week Zonder Vlees, in het leven geroepen door Isabel Boerdam, kan rekenen op landelijke betrokkenheid. Deze tweede editie laat zien dat het mogelijk is: heel Nederland staat deze week in het teken van minder vlees. Alle grote supermarkten en vele producenten sloten zich aan bij het initiatief, door middel van receptinspiratie en korting op het vega-aanbod. Daarnaast doen 531 restaurants mee met een speciaal vegetarisch aanbod, 967 bedrijven besteden er aandacht aan in de bedrijfskantine, 132 scholen maken gebruik van het speciaal ontwikkelde lespakket, 209 pompstations bieden een vegetarische snack aan langs de snelweg, en 12 gemeenten en 2 provincies dragen de campagne een warm hart toe. Dit gecombineerd met de 50.000 getelde deelnemers (inclusief 12 Tweede Kamerleden), is een significante groei ten opzichte van de eerste editie vorig jaar. Lot van Hooijdonk, wethouder van de Gemeente Utrecht, doet zelf ook mee: “Gemeente Utrecht hecht veel waarde aan gezondheid en duurzaamheid en ondersteunt dit initiatief daarom van harte”.
De impact van een week zonder vlees
Een belangrijk argument voor de Nationale Week Zonder Vlees is de positieve impact op het klimaat. Boerdam: “Iedere volwassene die deze week geen vlees eet, bespaart in z’n eentje maar liefst 130 liter water, 76 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees. Wat mij betreft is een dagje zonder vlees de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Die vegetarische maaltijd maakt een wezenlijk verschil.”
Stichting Nationale Week Zonder Vlees rekent uit dat 50.000 deelnemers die een week geen vlees gegeten hebben goed zijn voor de volgende besparing:
Toekomstambitie Nationale Week Zonder Vlees
Dit is de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees, die jaarlijks in maart gehouden wordt. Boerdam vertelt: “Bijna de helft van de deelnemers van vorig jaar eet nog steeds structureel minder vlees dankzij de campagne. Mijn doel is om op deze manier heel Nederland kennis te laten maken met de vega keuken, en te laten zien dat elke dag vlees eten niet nodig is. Ik zet me in voor een gezondere en duurzamere vleesbalans in Nederland, en hoop dat de overheid dit onderwerp ook zal omarmen.”