Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Ontwerp een origineel biodiversiteitsspel over de Waddenzee

Werelderfgoedcentrum Waddenzee daagt middelbare scholieren uit

Het Werelderfgoedcentrum (WEC) wordt dé nieuwe plek om de Wadden mee te maken, gevestigd in de haven van Lauwersoog. Daar komen allerlei soorten bezoekers, van jong tot oud. In de interactieve beleving (tentoonstelling) in het gebouw kunnen de bezoekers zichzelf de vraag stellen welke relatie zij hebben met de Wadden en kunnen ze zien hoe zeehonden tijdelijk worden opgevangen. Het WEC daagt in de Challenge WEC middelbare scholieren uit een ontwerp voor een biodiversiteitspel te maken waarin/-op/-mee tenminste 54 organismen zijn afgebeeld die in de Waddenzee leven of voor(bij)komen.

Over Challenge WEC

Er zijn zeven soorten die in ieder geval in de inzending moeten zitten. Deze karaktersoorten vind je terug in de interactieve beleving (tentoonstelling) van het WEC: gewone garnaal, ruwe haai, lepelaar, kiezelwier/diatomee, gewone zeehond, Japanse oester en paling.

Denk goed na welke organismen jij wilt terugzien in het spel en waarom juist deze organismen. Denk aan algen en wieren, planten, schelpdieren, krabben en kreeftachtigen, zoogdieren en vogels. Waarom is het dier of plant die jij gekozen hebt zo belangrijk om op te nemen in het spel? In het ontwerp van het spel en bij het spelen moet duidelijk zijn dat elk object (dier- of planten soort) een rol speelt in het ecosysteem. Valt er een soort uit, door bijvoorbeeld het wegvangen van de paling, dan kan dat gevolgen hebben voor het ecosysteem (stort in, balans is weg). Daarom is de uitdaging het spel zo te ontwerpen dat dit zichtbaar en tastbaar wordt gemaakt.

Over de Waddenzee

De Waddenzee hoort sinds 2009 bij het UNESCO werelderfgoed. De reden voor deze bijzondere status: het is een jong dynamisch gebied, dat landschappen in alle fases van ontwikkeling herbergt. Het is een uitzonderlijk ecosysteem en is zeldzaam gevarieerd, met wel meer dan 10.000 verschillende dieren en planten. Het Waddengebied is het enige stukje natuurlijk Werelderfgoed in Nederland.

Ontwerpeisen

  • Ieder deelnemend team bestaat uit 4 tot 30 (één klas) deelnemers.
  • Deelnemers zijn studenten van het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6) of de onderbouw van het MBO (leerjaar 1 en 2).
  • Elk team dient één ontwerp voor een spel in. Het ontwerp moet digitaal ingeleverd worden, in de vorm van een filmpje, document (PDF, Powerpoint, Word etc) of een duidelijk foto.
  • In het spel zijn 54 organismen verwerkt die in de Waddenzee leven of voor(bij)komen.
  • In het spel zijn in ieder geval de volgende soorten verwerkt: gewone garnaal, ruwe haai, lepelaar, kiezelwier/diatomee, gewone zeehond, japanse oester en paling.
  • In het spel wordt het ecosysteem van de Waddenzee op een creatieve manier weergegeven.
  • Het spel is in ieder geval te spelen voor bezoekers van 9 tot 99 jaar.
  • Het uitgewerkte spel moet een grootte kunnen hebben van minimaal 150 cm hoog en 150 cm breed.
  • Het ontwerp dien je in voor 21 december 2024 in bij scholen@wec-waddenzee.nl
  • De winnaar wordt op 1 maart 2025 bekendgemaakt via scholen@wec-waddenzee.nl

Winnaar

Het winnende ontwerp wordt uitgewerkt en komt in de entreehal van het WEC. De winnaar wordt geselecteerd door de jury, die in ieder geval bestaat uit het WEC, IVN en de Waddenvereniging. Het winnende team is uitgenodigd voor de opening van het WEC in april 2025 en krijgt een dagdeel Natuurschool aangeboden voor maximaal 1 klas (30 leerlingen).