Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Een schermloze vakantie? Begin er niet aan!

NJI geeft ouders tips

Het is vakantie. Dat betekent geen school en meer tijd met elkaar. Misschien maak je je als ouder zorgen over de schermtijd van je kind. Als je op vakantie gaat, maar ook als je thuisblijft, kan dat soms lastig zijn. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips.

Maak schermtijd bespreekbaar

Vind je dat je kind te lang achter een scherm zit? Probeer dat dan bespreekbaar te maken. En ga je op vakantie? Zorg dan dat je er al vóór vertrek over gesproken hebt. Op een gespannen sfeer onderweg zit niemand te wachten.

Zeker bij tieners is het slim om veel te praten over gamen en socialemediagebruik.

  • Luister naar wat ze er zo leuk aan vinden.
  • Doe mee en praat erover dat het goed is om een balans te vinden.
  • Houd in je achterhoofd dat er niet zoveel aan de hand is wanneer je kind zich sociaal gedraagt en diens scherm uit zichzelf weglegt.

Wil je meer weten over beeldschermtijd? Lees ook Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm? Wil je weten hoe je je kind kunt helpen de juiste balans te vinden? Bekijk dan onderstaande video.

Maak duidelijke afspraken

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is mediagebruik vaak een onderhandeling en is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Doe dat in overleg met elkaar.

En vooral: doe dat voor de vakantie begint. Wat vinden je kinderen belangrijk om wel te kunnen doen tijdens de vakantie? Hoeveel tijd om te gamen vinden zij realistisch? Probeer daarna samen tot een oplossing te komen.

Zorg daarbij dat je geen onrealistische afspraken maakt. Spreek dus niet per se af om geen schermen te gebruiken tijdens de vakantie. Dat is voor je kinderen én voor jou als ouder waarschijnlijk niet echt haalbaar.

Voorbeelden van afspraken zijn:

  • Je mag op vaste momenten je smartphone gebruiken. Bijvoorbeeld vlak voor een gezamenlijke activiteit allemaal nog even je berichtjes checken. Daarna gaan de telefoons weg.
  • Maak je foto's of moet je je navigatie gebruiken? Maak dan afspraken over wie daarvoor de telefoon gebruikt. Aan het eind van de dag kun je alle gemaakte foto's met elkaar delen en bedenken welke het mooiste zijn voor op sociale media.
  • Gebruik media samen. Interesseer je voor de games die je kind speelt en vraag of je ook een keertje mee mag doen. En wissel dat ook vooral af met een bordspelletje.
  • Spreek af om de meldingen van bepaalde apps uit te zetten, omdat ze aandacht vragen. Wil je weten hoe dat komt? Bekijk dan deze video van NOS op 3.

Geef het goede voorbeeld

Als je afspraken maakt, is het belangrijk om je allemaal aan dezelfde afspraken te houden. Wil je niet dat je kinderen veel tijd aan de tv, tablet of smartphone besteden? Doe het zelf dan ook niet.

Je kunt je kinderen ook helpen zich aan hun schermtijd te houden door mee te bedenken wat ze nog meer kunnen doen. Maak bijvoorbeeld een lijstje van leuke dingen om te doen zonder scherm, en hang dat ergens op in huis. Denk aan spelletjes buiten, knutselen of iets bakken. Maak er een gewoonte van om samen naar dat lijstje te kijken en iets uit te kiezen wanneer je kinderen zeggen dat ze zich vervelen zonder scherm.

Hoe verschillende gezinnen omgaan met regels op vakantie is te zien in een reportage van het NOS Jeugdjournaal.

En onthoud: media zijn vooral leuk!

Als je kind tijdens de excursie naar dat ene kasteel uit de middeleeuwen toch op de telefoon staat te kijken, vraag dan of die even wat informatie kan opzoeken. Zo leer je er samen ook nog wat van.