Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Escaperoom is booster voor gesprek

De Educatieve Escaperoom maakt studenten van het mbo bewust van de gevolgen van shame-sexting. “Er zijn bijna geen jongeren die nog nooit een foto of filmpje doorgestuurd hebben gekregen”, zegt Wietske Kruyswijk van WiSEducatie, de bedenker van de Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’.

Studenten van Landstede MBO in Raalte treffen deze ochtend een nogal rommelig klaslokaal aan. Op de tafeltjes liggen boeken, jassen, schriften en tassen. Het is de opstelling voor de escaperoom die op het programma staat. Het inleidende filmpje laat zien dat Ben een anonieme naaktfoto binnenkrijgt, die hij doorstuurt naar een vriend. Dan blijkt dat het een foto van zijn zusje is. In twintig minuten tijd moeten de studenten vijf raadsels oplossen. De codes die ze vinden vormen het telefoonnummer van Ben. Daarmee kunnen ze de naaktfoto wissen en de shame-sexting stoppen.

Ingrijpend

Hoe ingrijpend shame-sexting voor het slachtoffer kan zijn, maakte Nicolas ter Avest (16) van dichtbij mee. Het overkwam een goede vriend van hem. Veel wil hij er niet over kwijt, dat heeft hij de ouders van de jongen beloofd. Dat het gebeuren erin hakte, is duidelijk. Wat als het hem zelf zou gebeuren? “Ik zou sowieso nooit iemand een foto of filmpje sturen. Maar stel dat, dan zou ik het wel bespreekbaar maken, denk ik. Daarom is het ook goed dat er op school aandacht voor is. En met zo’n creatieve vorm als de escaperoom blijft het ook beter hangen dan wanneer een docent een uur lang aan het praten is.”

Uit de kast

Medestudent Louise de Kruijff (17) is het met hem eens. “Je merkt ook dat iedereen veel opener is tijdens zo’n spel. Je leert elkaar op een ander gebied kennen.” Of ze zelf weleens met shame-sexting te maken heeft gehad? “Nee, wel met een zedendelict twee jaar geleden, ik ben nog steeds op mijn hoede in het donker. Een half jaar geleden ben ik als biseksueel uit de kast gekomen. De reacties zijn niet altijd fijn. Dat maakt het lastig om het erover te hebben, terwijl het normaal zou moeten zijn. Want het is ook gewoon liefde, tussen wie doet er niet toe. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat we op school over dit soort dingen het gesprek aangaan, over de regenboogvlag, Paarse Vrijdag en ook over shame-sexting. Als het jou overkomt, wil je ook niks liever dan gesteund worden.”

Domme beslissing

Nicolas vindt het een domme beslissing om een naaktfoto van jezelf naar iemand te sturen. “Dat doe je gewoon niet. Maar doorsturen is nog dommer.” Toch vindt hij de aandacht ervoor wel goed. “Ik heb er nooit eerder les over gehad, maar eigenlijk zou je het al in groep acht mee moeten krijgen. Daarmee kan een hoop ellende worden voorkomen.”

Volgens Louise kan er niet genoeg aandacht voor zijn. “Wij zitten in een leeftijd dat er van alles gebeurt rondom je seksualiteit, en ook online speelt er veel. Om sterker in je schoenen te staan, mogen deze onderwerpen wat mij betreft veel meer terugkomen in de lessen.”

The Voice

Volgens docent en coach Siham Barkkich gaat dat zeker ook gebeuren. “In het tweede jaar hebben we in de lessen Burgerschap al aandacht besteed aan #MeToo. We proberen in die lessen zo veel mogelijk aan te haken bij de actualiteit. De rel rondom The Voice of Holland is aanleiding om het nu ook in het eerste jaar op te pakken. De Educatieve Escaperoom is een mooie kapstok om daarop aan te haken. Het laat zien hoe verschillend meningen kunnen zijn, maar uiteindelijk zie je dat de radartjes door het groepsgesprek wel gaan draaien. En dat is precies wat we willen.”

‘Studenten weten dat seksualiteit bespreekbaar is’

Dankzij de bijdrage van € 5.000 uit de Stimuleringsregeling Relaties & seksualiteit hebben we dit het thema Relaties en seksualiteit een flinke impuls kunnen geven. Het is goed dat studenten weten dat Relaties en seksualiteit op onze school bespreekbaar zijn. Als je ergens mee zit, wil je dat je ergens terechtkunt, en dat is misschien niet altijd thuis”, zegt Evelien Lammers, Gezonde School-coördinator op Landstede MBO.

Bron: Gezonde School.