Suiker aan tomatensoep toevoegen om de zure smaak tegen te gaan. Dat mag in Gentse stedelijke crèches en scholen niet meer, op aandringen van ouders. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.
De bal ging aan het rollen toen Fauve Demeester in de crèche van haar dochter de ingrediëntenlijst van de warme maaltijden opvroeg. “Ik schrok toen ik zag dat geregeld zout en suiker werd toegevoegd”, zegt ze. “Frustrerend, want thuis krijgt mijn dochter alleen pure gerechten voorgeschoteld.”
De warme maaltijden in de stedelijke crèches en scholen worden sinds 2017 bereid door het Destelbergse Culinor. Dat kookt volgens aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en Kind & Gezin. De voeding voor baby’s tot een jaar is zoutarm. Ook werd in het bestek opgenomen om het gebruik van zout en suiker tot een minimum te beperken. Suiker toevoegen in tomatensoep om de zure smaak te neutraliseren kon bijvoorbeeld wel. In navolging van de klachten van Demeester en andere ouders werd dat geschrapt.
“We staan altijd open voor aanpassingen”, zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen), die ervoor pleit om schoolmaaltijden op Vlaams of federaal niveau te organiseren. “Maar het moet lekker zijn voor de kinderen, en betaalbaar voor alle ouders.”
Bron: De Standaard