Op 22 maart gingen bij de Oosterwoldschool Sofia in Almere de handen in de grond. Met ouders en leerkrachten werd de start gemaakt van de aanleg van een schooltuin. Het is de eerste schooltuin die is aangelegd volgens de nieuwe IVN Schooltuinaanpak. Deze aanpak helpt je niet alleen bij het aanleggen, maar ook bij het beheer en educatief gebruik van een schooltuin. Om zeker te weten dat het aanbod aansluit bij de behoefte en werkwijze van basisscholen wordt de aanpak dit schooltuinseizoen op meerdere scholen getest. En de eerste testtuin is nu een feit.
De IVN Schooltuinaanpak is ideaal voor scholen die graag een moestuin willen, maar moeite hebben om dit daadwerkelijk op te starten. “De schoolmoestuin is voor ons een wens die er al langer lag maar die tot nu toe nog te complex was om aan te pakken. Een tuin past goed binnen het onderwijsconcept van de school. We willen dat kinderen opgroeien in connectie met de omgeving. En de connectie met het voedsel dat we eten hoort daar absoluut bij.” Aldus Iris van Vulpen, groenjuf bij Oosterwoldschool Sofia.
Oogsten uit duotuintjes
De schooltuin heeft meerdere teeltbedden van 0.60 x 1.75 m, waar per bed twee kinderen een heel seizoen volgens een vast plan gaan kweken. In dit duotuintje leren zij samenwerken met de natuur en elkaar. Iris vertelt: “De tuin is aangelegd en we hebben woensdag zelfs de eerste les al gedraaid met de klas. De kinderen waren direct enorm betrokken en stelden goede vragen.” Ze beleven een seizoen lang de schooltuin met al hun zintuigen en werken toe naar verschillende oogstmomenten. Aan het eind van het schooljaar kunnen ze genieten van hun eigen bedachte salade en in oktober staat er pompoensoep op het menu.
Fluitje van een cent
De IVN Schooltuinaanpak bestaat dus niet alleen uit een lessenserie, maar biedt ook een complete handleiding met een voorbeeldontwerp en uitgebreide materialenlijst. Scholen kunnen ervoor kiezen om de materialen zelf te bestellen, maar het is ook mogelijk om door Ecotuintje eenvoudig een totaalpakket te laten bezorgen, waarmee in één dag een complete schooltuin te realiseren is. Dit bleek niet ingewikkeld.
“De aanleg van de moestuin ging veel sneller dan verwacht. We hebben een zaterdag ingepland waarop meerdere ouders, kinderen en een juf met partner zijn komen helpen. We hebben om 10 uur verzameld op het terrein en zijn na een korte instructie met zijn allen aan de slag gegaan. Rond 12 uur hebben we gezamenlijk potluck stijl gegeten en om 15 uur hadden we een prachtige moestuin, trotse bouwers en heel veel zin om te beginnen met de lessen!” zegt Iris.
De lessenserie wordt aan de hand van de pilots nog aangescherpt, maar de handleiding is alvast aan te vragen.