Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Scholen kunnen bij toekomstige crisis beter open blijven

Marielle Balledux van NJi kijkt terug en trekt lessen

Een van de belangrijkste lessen die we uit de coronapandemie kunnen trekken, is dat bij een toekomstige crisis scholen beter open kunnen blijven. Dit wordt benadrukt door Marielle Balledux, senior adviseur Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut, die vijf jaar na de coronapandemie terugkijkt op de gevolgen voor jongeren.

Ze stelt dat de sluiting van scholen enorme mentale schade heeft veroorzaakt, terwijl in landen waar de scholen open bleven, de psychische problemen bij jongeren minder ernstig waren. Dit toont aan hoe essentieel onderwijs en een sociale omgeving zijn voor de ontwikkeling van jongeren.

Door de pandemie werden jongeren gedwongen om een cruciale fase in hun ontwikkeling in isolatie door te brengen. Vooral de overgang van middelbare school naar studie of werk werd abrupt gestopt. Dit had grote invloed op hun sociale en professionele vaardigheden. Veel jongeren misten belangrijke rituelen zoals introductieweken, eindexamenfeesten en bijbaantjes in drukke werkomgevingen, wat hen belemmerde in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het omgaan met structuur en discipline.

Balledux wijst erop dat de pandemie niet alleen bestaande problemen vergrootte, zoals prestatiedruk en de invloed van sociale media, maar ook het belang van een stabiele leeromgeving benadrukte. Ze waarschuwt ervoor dat we niet te snel de coronagevolgen als de enige oorzaak voor alle problemen van jongeren moeten zien, aangezien deze al voor de pandemie onder druk stonden.

Toch is het belangrijk volgens Balledux te erkennen dat jongeren in de toekomst niet alleen inhaalmomenten nodig hebben, maar vooral begrip en ruimte om op hun eigen tempo te groeien. Het leggen van extra druk op studie of sociale activiteiten om gemiste ervaringen in te halen is niet de oplossing. Wat jongeren echt nodig hebben, is een ondersteunende omgeving waarin ze zich kunnen herstellen en zich verder kunnen ontwikkelen.

Het is, stelt Balledux, duidelijk dat we als samenleving moeten nadenken over hoe we jongeren kunnen helpen om zich in de toekomst te ontplooien, en de coronatijd heeft ons geleerd dat open scholen daarbij een sleutelrol spelen. Het bieden van voldoende ruimte en ondersteuning voor jongeren in tijden van crisis zal hen in staat stellen om de uitdagingen van de toekomst beter aan te kunnen.