Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Jeugd ongezonder tijdens begin pandemie

Veel kinderen en jongeren in Nederland en het buitenland gingen tijdens het eerste jaar van de coronapandemie minder bewegen en ongezonder eten, waardoor ze zwaarder werden. Ook hadden ze vaker last van klachten als depressie, angsten en eenzaamheid. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM en het Nivel.

De onderzoekers vergeleken 145 wetenschappelijke studies uit ongeveer 60 landen over de gevolgen van de coronapandemie voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren.

Vooral kinderen en jongeren die al mentale of lichamelijke problemen hadden, zijn in het eerste jaar van de coronaperiode zwaar geraakt. Door de pandemie werden hun bestaande problemen erger. Andere factoren die de negatieve gevolgen van corona vergroten zijn armoede en problemen in gezinnen.

Kinderen en jongeren gingen ook minder vaak naar een zorgverlener voor fysieke of mentale klachten, terwijl hun behoefte aan mentale zorg juist toenam.

Veerkrachtige kinderen en jongeren

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat kinderen en jongeren ook veerkrachtig waren tijdens het eerste jaar van de pandemie. Tijdens de lockdowns ervaarden ze minder druk of prikkels en hadden ze meer vrije tijd en zelfstandigheid. Ook namen bij veel kinderen en jongeren de lichamelijke en mentale klachten weer af na een versoepeling van coronamaatregelen.

Het literatuuronderzoek is onderdeel van de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19, die in opdracht van ZonMw en het ministerie van VWS wordt uitgevoerd. Doel ervan is zicht te houden op de gevolgen van de coronapandemie en de genomen coronamaatregelen op de gezondheid.

Verergering problemen door pandemie

“Het is goed om te zien dat een groot deel van de jeugd tussen de lockdowns weer snel terugveert”, zegt Thijs Tuenter van het Nederlands Jeugdinstituut. “Het is logisch dat zij sneller positief in het leven staan als zij bijvoorbeeld hun vrienden weer kunnen zien. Helaas geldt dit niet voor alle kinderen en jongeren, met name niet voor degenen die al psychische problemen hadden. Zij zijn het meest getroffen door de crisis, dat blijkt niet alleen uit de Nederlandse maar ook de internationale studies uit dit onderzoek. Voor hen heeft de pandemie hun problemen verergerd. We weten dat dit een grote risicofactor is voor meervoudige problemen op de lange termijn. Het is belangrijk om dit tijdig te signaleren en aan te pakken.”