Maandag 6 november begint de vierde editie van de Week van de Motoriek. De week duurt van 6 tot en met 9 november. Op de eerste dag is er een live-event, de dagen erna zijn er interessante webinars voor onderwijs- en kinderopvang professionals. In deel 2 aandacht voor de webinars van 8 november (thema Leefomgeving) en 9 november (thema Kansengelijkheid).
Urban sports in jouw gemeente: freerunnen of gebaande paden?
Woensdag 8 november 13.00 – 14.00 uur
Froukje Smits, Daryl Then, Jeroen van Eggermond
Interessant voor de onderwijsprofessional, maar ook voor de beleidsadviseur/beleidsmedewerker en buurtsportcoach
Beschrijving sessie
Urban Sports is meer dan alleen een skatebaan. In dit webinar ontdek je hoe de diversiteit aan sporten, verschillende culturen en behoeften succesvol te combineren zijn aan de hand van een praktijkvoorbeeld van gemeente Nijmegen. Daarna biedt Froukje Smits (Hogeschool Utrecht) inzicht in hoe je participatie inzet en bespreken we aan de hand van een aantal concrete voorbeelden het spanningsveld tussen beleid en uitvoering met Daryl Then van de gemeente Nijmegen en Nine Yards Skateparks, Design and Build Urban Sports Parks. Tot slot bespreken we uitdagingen zoals inclusiviteit (meiden, mensen met een beperking) en langdurige trajecten.
Het schoolplein: gouden kans voor dynamische schooldag
Woensdag 8 november 15.30 – 16.30 uur
Mirka Janssen, Bastiaan Goedhart, Nick Keijser, Steven Mauw, Rob Heidenreich
Interessant voor de onderwijsprofessional en pedagogisch medewerker, maar ook voor de beleidsadviseur/beleidsmedewerker, buurtsportcoach en JGZ professional
Beschrijving sessie
Het schoolplein is een gouden kans voor de dynamische schooldag. Maar hoe benut je het schoolplein optimaal? Tijdens dit webinar vertelt Mirka Janssen (Hogeschool van Amsterdam) over het belang van buitenspelen en het stimuleren van beweeggedrag op het schoolplein. We nemen je mee aan de hand van concrete voorbeelden en uitdagingen in de inrichting van het schoolplein en de organisatie en begeleiding van het stimuleren van bewegen op het schoolplein. Aan tafel schuift Rob Heidenreich (directeur van ’t Lichtpunt) aan, Nick Keijser (vakleerkracht bewegingsonderwijs), Steven Mauw (PLAYgrounds) en Bastiaan Goedhart (Alles in beweging). Zij geven concrete handvatten over hoe je de eerste stap richting een beweegstimulerend schoolplein zet.
Zo betrek je kinderen met een motorische achterstand
Donderdag 9 november 16.00 – 17.00 uur
Hilde Krajenbrink, Bert Steenbergen, Johannes Noordstar, Oscar Scipio, Elles Kotte
Interessant voor de onderwijsprofessional, maar ook voor de buurtsportcoach, sportprofessional en zorgprofessional
Beschrijving sessie
Kinderen met een motorische achterstand zijn minder actief dan leeftijdsgenoten, zowel bij de sportvereniging, tijdens de gymles en bij het buitenspelen in de buurt. Benieuwd naar wat je kunt doen om hen te betrekken en te motiveren?
Tijdens deze sessie deelt onze specialist in beweeggedrag, Hilde Krajenbrink, de laatste inzichten uit de onderzoekswereld rondom kinderen met een motorische achterstand. Je krijgt inzicht in wat we weten over hun deelname aan sport- en beweegactiviteiten. Daarna bespreken o.a. Bert Steenbergen (Radboud Universiteit) en Johannes Noordstar (Wilhelmina Kinderziekenhuis) aan de hand van casussen van kinderen met een motorische achterstand hoe je hen kunt motiveren en betrekken tijdens beweegaanbod en hoe je ervoor zorgt dat iedereen het leuk heeft.