De groei van de afgelopen jaren is doorgezet in 2023. De structurele en schoolbrede aanpak van een gezondheidsthema zoals Relaties en seksualiteit heeft merkbaar effect. Ook heeft Gezonde School de samenwerking met samenwerkingspartners verstevigd en het netwerk van Gezonde School-adviseurs van de regionale GGD’en versterkt. Op scholen zijn steeds meer Gezonde School-coördinatoren actief. Gezonde School faciliteert hen met advies en deskundigheidsbevordering. Zo maakt Gezonde School een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten vanzelfsprekend.
Enkele hoogtepunten van 2023
- In 2023 is het aantal scholen dat werkt met de Gezonde Schoolaanpak verder gestegen naar 3677 schoollocaties ofwel 43% van het totaal aantal scholen in Nederland; 38% van alle po-go scholen, 63% van alle vo-vgo scholen en 44% van alle mbo-schoollocaties.
- Gemiddeld 42% van scholen die werken met de Gezonde School-aanpak zijn scholen met leerlingen die meer dan anderen het risico lopen op het ontwikkelen van een ongezonde leefstijl.
- In 2023 kregen 1805 schoollocaties een stimuleringsregeling toegekend. Nog niet eerder kregen zoveel scholen een toekenning. Omdat het aantal aanvragen per regeling hoger was dan het beschikbare budget, zijn er per regeling toekenningscriteria toegepast.
- De toegekende scholen zijn begeleid door 378 Gezonde School-adviseurs, die samen een landelijk dekkend netwerk vanuit de 25 GGD’en vormen. Scholen zijn (zeer) tevreden over hun begeleiding.
- Van de 342 gemeenten in Nederland hebben 292 ofwel 85% minstens één school met een vignet Gezonde School.
- Het professionaliseringsaanbod voor onderwijsprofessionals, Gezonde School-adviseurs en JGZ-professionals is samen met de kennispartners verdiept en verbreed met basistrainingen voor beginnende professionals en (sectorgerichte) themaspecifieke trainingen, webinars en intervisiebijeenkomsten voor de meer ervaren Gezonde Schoolcoördinatoren en -adviseurs. Onderwerpen waren bijvoorbeeld ‘Mediawijsheid’, ‘Van weerstand naar draagvlak’ en ‘Borging: blijvend aan de slag met de Gezonde School-aanpak'.
- Deelnemers geven alle trainingen een 7 of hoger, de nieuwe zelfs hoger dan een 8.
Zes strategische doelen voor 2024
- Een derde van alle schoollocaties* in Nederland werkt eind 2024 met de Gezonde School-aanpak.
- Steeds meer scholen in het primair, gespecialiseerd en voortgezet onderwijs en mbo vinden bij Gezonde School inspiratie en mogelijkheden om met de Gezonde School-aanpak aan de slag te gaan.
- Wanneer scholen werken aan gezondheidsbevordering dan doen zij dit planmatig, structureel en integraal, waardoor zij blijvend aan de slag zijn met gezondheidsbevordering.
- Het netwerk aan professionals die op of rondom scholen werken aan gezondheidsbevordering van de jeugd is in omvang toegenomen en het trainingsaanbod voor deze professionals is geoptimaliseerd.
- Het programma Gezonde School is steviger verankerd in het lokale en regionale gezondheidsbevorderingsbeleid en in bijbehorende bestaande structuren en netwerken.
- De legitimiteit van het programma - als hét kanaal richting het onderwijs als het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl van leerlingen, studenten en medewerkers - is eind 2024 vergroot.
Lees hier
de publiekssamenvatting.
Lees hier
de volledige voortgangsrapportage.
Bron: Gezonde School.