Kinderen leren een heleboel op school. Maar als ouder ben je natuurlijk ook nooit uitgeleerd. Daarom zette Ouders & Onderwijs 10 leuke én nuttige wist-je-datjes op een rij over het onderwijs.
1. Wist je dat basisscholen hun eigen onderwijsconcepten kiezen?
Elke basisschool mag zelf bepalen welke onderwijsconcepten ze gebruiken. Dit betekent dat de invulling van het onderwijs per school kan verschillen. Denk bijvoorbeeld aan Dalton, Montessori of Freinet.
2. Wist je dat basisscholen experimenteren met bewegend leren?
Bij bewegend leren combineren kinderen beweging met leren, bijvoorbeeld door sommen op te lossen terwijl ze rennen of springen. Dit zorgt ervoor dat je kind zich beter kan concentreren en zelfs de lesstof beter onthoudt.
3. Wist je dat het vak burgerschap verplicht is?
Sinds 2021 is het vak burgerschap verplicht op school. Je kind leert over onder andere politiek, diversiteit en hoe je respectvol met elkaar omgaat.
4. Wist je dat middelbare scholen steeds meer aandacht hebben voor persoonlijke ontwikkeling?
Naast vakken zoals wiskunde en geschiedenis besteden scholen steeds meer aandacht aan sociale vaardigheden en mentale gezondheid. Dit gebeurt vaak tijdens mentorlessen of maatschappelijke projecten.
5. Wist je dat er middelbare scholen zijn met een speciaal programma voor leerlingen met talent voor sport of kunst?
Sommige middelbare scholen bieden een programma aan, naast het normale onderwijsprogramma, speciaal voor kinderen met talent voor bijvoorbeeld sport of kunst. Dit noem je een profielschool. Het aanvullende programma is gemaakt rondom het talent van je kind.
6. Wist je dat je kind op het vmbo-kader of -basis veel praktijkervaring opdoet?
Het vmbo-kader en vmbo-basis richt zich op praktijkgericht leren. Voor kinderen die graag met hun handen werken, kan dit een fijne manier zijn om alvast die vaardigheden te ontwikkelen.
7. Wist je dat ouders vaak een grote rol kunnen spelen op school?
Bij veel scholen is de hulp van ouders enorm welkom. Denk aan hulp bij schoolreisjes, luizencontroles of zelfs in de medezeggenschapsraad. Je stem heeft meer invloed dan je denkt.
8. Wist je dat je met een mbo-diploma voor niveau 2, 3 of 4 direct aan het werk kunt?
Met een mbo-diploma voor niveau 2, 3 of 4 kan je kind vaak meteen aan de slag. Veel mbo-studenten krijgen zelfs tijdens hun stage al een baan aangeboden.
9. Wist je dat scholen steeds vaker aandacht besteden aan milieubewustzijn?
Duurzaamheid is een belangrijk thema in het onderwijs. Scholen organiseren bijvoorbeeld projecten over recyclen, energiebesparing en klimaatverandering om leerlingen bewust te maken van hun invloed op de wereld.
10. Wist je dat mbo-studenten op een bbl-opleiding tijdens de studie al salaris krijgen?
Mbo-studenten die een bbl-opleiding volgen zoals meubelmaker, lichttechnicus of dakdekker, krijgen op de leerwerkplek waar zij aan de slag gaan in ieder geval een minimumsalaris.